5+1 tipp az apukák bevonására a fotózásba

Nagyon sokan kérdezitek mindig, hogy az apukákkal hogyan érdemes kommunikálni a fotózások alatt. Amióta workshopokat tartok, még nem telt el úgy egy oktatás sem, hogy valaki ne tette volna fel a kérdést, hogy mi van akkor, ha az apuka nem együttműködő. Eleinte én is sokat stresszeltem azon, hogy hogyan kezeljem jól az apukákat.  Ahogy egyre több fotózást vállaltam, és egyre több emberrel találkoztam, rájöttem, hogy ez nem is olyan bonyolult, ha betartom az alábbi 5+1 tippet.

Remélem, hogy hasznosnak fogjátok találni a tanácsaimat, és gyorsan ki is próbáljátok őket, hiszen a következő kihívásunk is ehhez a témához kapcsolódik. Készítsetek olyan fotókat, ahol az apukák aktív résztvevői az eseményeknek, és használjátok a #kattanjki hashtaget!

axxa0400.jpg

1. Próbáljuk meg megállapítani, milyen típusú emberrel van dolgunk!

Nagyon sokat tud segíthet, ha már az előzetes telefonbeszélgetésnél (vagy e-mailes kommunikációnál) finoman rákérdezünk az anyukánál, hogy mennyire aktív/támogató az apuka a fotózással kapcsolatban. Ha ő is ugyanannyira szeretné a fotózást, mint a felesége, nyert ügyünk van. Ha valamilyen oknál fogva nincs oda az ötletért, akkor már csak azt kell kinyomoznunk, hogy miért. Azért, mert introvertált ember, nem szereti az idegeneket? Vagy talán azért, mert sokat dolgozik, és nem ér rá? Esetleg időpocsékolásnak tartja az egészet és csak a felesége miatt megy bele?

Ha introvertált emberrel van dolgunk, ne várjuk el magunktól, hogy pillanatok alatt fesztelen kacagós képeket tudunk majd készíteni. Jó, ha ki tudjuk deríteni, milyen dolgok érdeklik az illetőt, milyen témát tudunk bedobni, hogy oldjuk a hangulatot.

Ha már az előzetes beszélgetés alatt kiderül (nagyon sokszor az anyukák szoktak figyelmeztetni), hogy hülyeségnek tartja az apuka a fotózást, akkor érdemes néhány olyan pozitív hozadékát felsorolni, amit ő is értéknek tarthat. Ha érzelmesebb ember, akkor pl. lehet arra hatni, hogy mennyire szép emlék lesz ez a fotózás, és milyen jó lesz 10-20 év múlva vagy a kislánya esküvőjén elővenni ezeket a képeket. Ha praktikusabb emberről van szó, akkor kiemelhetjük azt, hogy a fotózás képeiből készíthetünk vászonképet vagy albumot, amivel a nagyszülőknek a karácsonyi vagy születésnapi ajándék le is van tudva, így nem kell majd órákig haszontalan ajándékok után kajtatni a túlzsúfolt plázákban.

2. Válasszunk mindenki számára megfelelő időpontot!

Előfordulhat az, hogy nagyon elfoglalt emberrel van dolgunk, aki nehezen tudja beszorítani a fotózást két tárgyalás közé. Ilyen megoldásba ne menjünk bele semmiképpen! Fontos, hogy ne legyen rohanás és kapkodás, mert az meg fog látszani a végeredményen is. Próbáljunk meg olyan időpontot keresni, amikor nem munka előtt/után ugrana be a család egy fotózásra, hanem inkább keressünk egy hétvégi vagy más, szabadabb napot, amikor nyugodtabb körülmények között tudunk fotózni.

3. Ne legyen éhes!

Ez egy kicsit bugyután hangozhat, de saját tapasztalatból tudom, hogy a férfiak, ha éhesek, feszültebbé válhatnak. Volt már olyan eset, amikor el kellett küldenem az apukát a közeli büfébe harapni valamit, mert egy kissé kifordult magából. Utána úgy viselkedett, mint akit kicseréltek. 

4. Adjunk ötleteket, hogy mit csináljon!

Nagyon sok apuka azért érzi magát feszélyezve, mert fogalma sincs, mit csináljon. A legélénkebb emlékei a gimis tablófotózáshoz köthetők, és automatikusan bevágja magát abba a fura, görcsös pózba. Ahhoz, hogy ezen lazítsunk, érdemes feladatokat adni nekik. Nem kell semmilyen bonyolult dologra gondolni, mint általában, a legegyszerűbb dolgok mutatnak a legjobban a fotókon. Pl.: Csikizd meg a babát! Hajoljatok össze! Simogasd a baba haját! Adj egy puszit neki! Sétáljatok együtt felém! Mivel szoktatok otthon mosolyt csalni a baba arcára? (Ez általában valami vicces dolog szokott lenni, amin mindenki elkezd nevetni.) Dobáld, pörgesd, fordítsd fejjel lefelé a gyereket! (Amit otthon egyébként is szoktak játszani, ne a fotózás alatt próbáljanak ki új mutatványokat.)

Az én férjem például nem szeret a kamera előtt pózolni, viszont ha olyan feladatokat adok neki és a kisfiunknak, amiket máskor is szoktak játszani, nem érzi úgy, hogy most szerepelnie kell, és klassz fotók tudnak születni.

Természetesen arról se feledkezzünk meg, hogy ezek az apukák és anyukák elsősorban egy házaspár, és készítsünk róluk közös képeket is. Sokszor ők maguk is elfeledkeznek erről, és nagyon hálásak, amikor erre emlékeztetjük őket.

axxa5701-edit-2.jpg

5. Engedjük el!

Ha valamiért úgy alakult, hogy siet az apuka, vagy stresszes, próbáljuk meg azonosítani a problémát, ami a feszültséget okozza. Lehet, hogy el kell intéznie egy fontos telefont, vagy gyorsan el kell küldenie egy ajánlatot. Ilyen esetben próbáljuk meg az adott helyzetből kihozni a maximumot. Mondjuk el, hogy semmi gond, gyorsan csináljunk néhány „kötelező” beállított képet, és utána elintézheti azt, amit szeretne. Ha készen van a dolgaival, becsatlakozhat a könnyed, játékos fotózásba, ahol a 4. pontban összegyűjtött ötletekkel tudjuk irányítani. Ugyanezt a módszert lehet alkalmazni akkor is, ha úgy érezzük, nagyon görcsös az apuka, és nem tud ellazulni. Később, amikor kicsit feloldódott és látja, hogy a fotózás milyen laza és mókás tud lenni, sokszor magától is becsatlakozik.

 

+1. Ha konfliktus van, soha ne álljunk egyik fél pártjára sem!

Előfordulhat, hogy a házasságban alapvetően vannak problémák, ez általában már a hangulaton érezhető. Ilyenkor gyakran megesik, hogy akár előttünk nekiállnak civakodni. Nekünk semmi esetre sem az a dolgunk, hogy valamelyik fél pártjára álljunk, hanem hogy minél hamarabb elcsitítsuk a vitát. Így, ha pl. a feleség azért korholja a férjét, mert nem a megfelelő inget vette fel, ne kontrázzunk rá, hogy igen, a hupilila színű most sokkal jobban mutatna ebben az enteriőrben. Igyekezzünk inkább elsimítani a nézeteltérést, hogy minél hamarabb tudjuk folytatni a fotózást. Ilyen esetben persze ne várjuk azt, hogy felhőtlen hangulat lesz, és ebben az esetben a közös képeket sem érdemes feltétlenül erőltetni.

 

Ha úgy érzed, hogy ki kell próbálnod a tippeket, ne habozz! Jelöld a fotódat az Instagramon a #kattanjki hashtaggel és a legjobbakat egy hét múlva megosztjuk a blogon!

Ha tetszett a bejegyzés, szeretettel várunk facebook csoportunkba is. Ha még több inspirációt szeretnél, kövess minket Instagramon (@kattanjki)! 

 

AKSZJONOVICS ALJONA

Akszjonovics Aljona vagyok, gyerekfotós és oktató. Már gyerekkorom óta érdekelt a fotózás, de csak évekkel később, a várandósságom idején döntöttem úgy, hogy belevágok. Szerettem volna, ha a kisfiamról nem csak mobillal készülnek fényképek, ezért 2016 őszén beiratkoztam egy kezdő fotós tanfolyamra. Életem legjobb döntése volt, hiszen azontúl, hogy a családi albumunk gyönrű képekkel gazdagodott, egy új hivatást is kaptam.

Boldog vagyok, hogy maradandót alkothatok és hogy örömet szerezhetek az ügyfeleimnek. Nagyon hamar vállalkozás lett a hobbiból, majd egyre több egyéni oktatással kapcsolatos megkeresés érkezett. 2019 tavaszától pedig a Nextfoto Baba- és gyerekfotós workshopjain oktatok, az Instagram oldalamon (@axxaphoto.kids) pedig rendszeresen osztok meg hasznos, fotózással és utómunkával kapcsolatos tartalmakat.


Fotó: Tassi Miklós

A bejegyzés trackback címe:

https://kattanjki.blog.hu/api/trackback/id/tr10015717992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CCnick 2020.05.28. 08:04:08

"Ha valamilyen oknál fogva nincs oda az ötletért, akkor már csak azt kell kinyomoznunk, hogy miért. "

vagy esetleg el is lehetne fogadni, hogy apu nem mindig azt akarja amit anyu és békén hagyni

dreamworldphotohu 2020.05.28. 10:04:11

@CCnick: Aztán majd lehet bánni, hogy nincsenek közös képek a családról. :) A gyerekek is szeretik ezeket visszanézni évekkel, évtizedekkel később, nemcsak az anyukák. Egyébként úgy gondolom, hogy ha apuka szereti anyukát, akkor egy évben 1-2-szer kibírhat 1 órát háborgás és szemforgatás nélkül ;)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2020.05.28. 15:53:03

Na, hát kérem, itt az apuka beszél.
Nálunk pontosan, hogy én nyomkodom a fotós, videós masinákat, ami épp a kezembe kerül.Az éhes apukák feszült viselkedésén q nagyot kellett röhögjek.
:D
Igaz lehet a dolog, a kaja mindig központi kérdés.
Én speciel akkor válok feszültté, ha viszket a hátam és nem tudom megvakarni sehogy sem.
:-)))))

axxaphoto.kids 2020.05.28. 19:22:46

@geegee: Azt legalább könnyen lehet orvosolni! :)))

axxaphoto.kids 2020.05.28. 19:28:15

@CCnick: Egyetértek @dreamworldphotohu - val, nemcsak az anyukáknak szólnak a fényképek, hanem az egész (akár tágabb) családnak. Évekkel, évtizedekkel később óriási érték lesz egy-egy szép album. :)

CCnick 2020.05.28. 20:24:24

Én is tudnék fotós marketingszöveket idézgetni, saját weboldalon használom is őket de ettől még tudjuk, hogy ez marketingrizsa, a kutya nem fogja ezeket a művészkedős sorozatokat nézegetni a jövőben. Ott lesznek a polcon nekitámasztva az egyszer lejátszott esküvősdévédének amig egy pakoláskor nem kerülnek be a fióka onnan meg egy dobozba.

Azt fogja néha megnézni amit a mobillal csinált a hátsókertben kutyán lovagló ödönkéről meg a nagyit ölelő esztikéről.

dreamworldphotohu 2020.05.29. 13:32:46

@CCnick: Igen, én is mindig átnézek évi 10-20.000 db gagyi mobilos fotót a nyomtatott albumok helyett!

CCnick 2020.05.29. 17:09:39

@dreamworldphotohu: Minek csinálsz évi 10-20ezer gagyi fotót? Egyébként a gphotos csodákra képes.

dreamworldphotohu 2020.05.29. 19:44:38

@CCnick: Vicceltem, mert egy átlagos családban simán ez van, legalábbis amíg kicsi a gyerek. Egyébként az enyém 3 éves lesz és 5.000 kép van a válogatott (!) családi albumban. (Nem gagyi mobilos, még mielőtt felmerül.) Ez már most sok ahhoz, hogy lapozgassam, de mindenki úgy csinálja, ahogy jól esik!

Mi ez az egész?

A fotózás terápia: kikapcsol, feltölt, inspirál, az alkotás örömét adja. Hiszünk benne, hogy így lehet újra és újra “kikattanni”. Azért fogtunk össze több fotós anyukával és indítottuk el ezt az oldalt, hogy a lelkesedésünkből, tapasztalatunkból nektek is átadjunk, és inspiráljunk titeket, hogy fényképezzetek.

Csatlakozz hozzánk! Kövess minket Instagramon (@kattanjki), használd a #kattanjki hashtaget, lépj be bátran a Facebook csoportunkba!

Friss topikok

süti beállítások módosítása