Te hogyan tárolod és rendszerezed a fotóidat?

dreamworldphoto-lifestyle-csaladi-fotozas-gyerekfoto.jpg

Egy évben nagyjából 6000 képet készítek csak a mobilommal, azaz ebben nincsenek benne a fényképezőgéppel készített privát képeim és munkáim. Facebook csoportokban és ismerősökkel is beszélgettem a témáról, amiből tisztán látszik, hogy mindenki küzd a rengeteg képpel. A kisgyerekes anyukákat különösen érinti ez a "probléma", hiszen igyekeznek minden fontos pillanatot, mérföldkövet megörökíteni. Évente több ezer fotó születik, alsó hangon olyan 2-3.000, de akár 10.000 is, ami 10 év alatt már 20-30.000, sőt akár 100.000 kép. Beláthatatlan mennyiség. Több kérdés is felvetődik: Hogyan tároljuk őket? Hogyan válogassuk és rendszerezzük őket? Milyen formában őrizzük meg őket, hogy évek múltán is könnyen fel tudjuk eleveníteni a pillanatokat? Ebben a posztban azt osztom meg veletek, hogy én hogyan csinálom.

1. A képek tárolása

A különböző eszközökkel készült képeknél eltérő gyakorlatot alakítottam ki.

A mobillal készült fotóimnál beállítottam, hogy automatikusan mentődjenek a Google Photos-ba. (Ezt az alkalmazáson belül a Settings/Backup&Sync menüben lehet állítani.) Ha a “high quality” opciót választjuk, akkor limit nélkül, ingyenesen tárolhatjuk a képeket. Ha egy kép nagyobb, mint 16MP, akkor az alkalmazás tömöríti. Úgy gondolom, hogy a mobilos képek esetében ez a minőség bőven elegendő. Van lehetőség a képek tárolására teljes méretben is, ekkor azonban limitált a tárhely és ha betelt, vásárolni lehet még hozzá. Ezekről a képekről nem készítek külön biztonsági mentést, bízom a Google szolgáltatásában ebből a szempontból. (A memóriakártyát is nyugodt szívvel törlöm le, ha a képek szinkronizálva vannak a Photos-ba.)

A fényképezőgépemmel nyers képeket készítek, ezeket dolgozom fel utána és mentem el olyan formátumban is (pl. .jpg), amit az átlagos képnézegető programok meg tudnak nyitni. A fényképezővel készült nyers és feldolgozott képeket külső meghajtókon vagy szerveren tárolom, amiről rendszeresen készül mentés a felhőbe.

Nagyon fontos, hogy a képeket ne csak egyetlen, lokális helyen tároljuk, mert ha azzal az eszközzel bármi történik, akkor könnyen lehet, hogy örökre búcsút inthetünk nekik (és fizethetünk vagyonokat az adatmentésért, ami nem is biztos, hogy teljesen sikeres lesz). Sajnos a memóriakártyák, pen drive-ok, egyéb külső adattárolók időnként meghibásodnak, így csak akkor mehetünk biztosra, ha van biztonsági mentésünk (backup) is, akár egy másik eszközre, de még inkább a felhőbe. A képek tárolásához olyan megoldást érdemes választani, amiről akár automatikusan készülhet biztonsági mentés, azaz nem szükséges kézzel másolgatni. Lokális, otthoni adattárolásra az alábbiakat javaslom:

 • A számítógépbe épített merevlemez (HDD) vagy SSD adattároló, preferáltan az utóbbi, mert gyorsabb és kevésbé sérülékeny.
 • Külső HDD vagy SSD.
 • Hálózati adattároló (NAS), jellemzően legalább két beépített adattárolóval, ahol is a fájlok tükrözve vannak a 2. adattárolón (azaz kétszer is megvannak), tehát önmagában is nagyobb biztonságot ad, mint a két előbbi megoldás. Adott esetben tartozhat vagy vásárolható hozzá biztonsági mentés felhőbe.

A legkézenfekvőbb felhő szolgáltatások, ahova akár automatikus biztonsági mentéseket végezhetünk:

 • Google One (Google Drive)
 • Microsoft OneDrive
 • Apple iCloud
 • Dropbox

Régen cd-re, dvd-re is készültek mentések, de ez a technológia már elavult, a mai eszközökben már gyakorlatilag nincsen ilyen meghajtó.

2. A képek rendszerezése

A mobilos képeimet kétféleképpen rendszerezem a Google Photos-ban: egyrészt tematikus albumokba (pl. szülinap, karácsony, nyaralás), másrészt a kislányom albumába, ami a családdal is meg van osztva. Ezt gyakorlatilag folyamatosan csinálom, igyekszem a készítés napján, de legalább minden héten időt szakítani erre. A tematikus albumokba több, jól sikerült képet teszek, míg a kislányom albumába egy jóval szűkebb válogatást. (Aki a családból csatlakozott az albumhoz, értesítést is kap róla, ha új képet adok hozzá.) Bár nem lenne rossz, én nem töltök időt a képek törlésével, hiszen a jókat úgyis kiválogatom, a kevésbé jókat pedig valószínűleg soha sem fogom elővenni, így ha esetleg egyszer megszűnik az ingyenes tárolási opció és esetleg nem tudom lementeni őket, akkor sem fognak különösebben hiányozni. A tendencia mindenesetre az, hogy az adattárolás egyre olcsóbb, így sokszor jobban megéri inkább meghagyni, mint időt tölteni a törléssel.

A fényképezőgéppel készült képeimet a korábban említettek szerint a memóriakártyáról külső meghajtóra vagy szerverre másolom, következetesen elnevezett mappába (személy, esemény, helyszín, dátum), az adott év képeit tartalmazó mappa alá. Például: 2020\lili_nevnap_otthon_2020-07-27 (ezt a ma már régimódinak számító “nevezéktant” használom, mert így, hogy nincsenek szünetek, ékezetek a névben, akár linket is tudok küldeni a mappához, ha mással is meg van osztva). A képek válogatására és első körös feldolgozására a Lightroomot használom. A feldolgozott képek a Lightroomból exportálva egy újabb almappába kerülnek (pl. 2020\lili_nevnap_otthon_2020-07-27\jpg). Ezekről a mappákról, mint említettem, készül biztonsági mentés a felhőbe. A feldolgozott képeket utána feltöltöm Google Photos-ba is a megfelelő helyre, egy adott esemény albumba és/vagy a kislányom megosztott albumába.

Ennek a témának van persze egy erősen személyes oldalai is, azaz hogy milyen képeket válogassunk ki. Hiszen a gyerekem van rajtuk és természetesen mindegyiken hipercuki. Melyiket szórjam ki?

 • A pislogós, torz fejű vagy rossz arckifejezésű, esetleg erősen bemozdult képek nyilván azonnal mennek a kukába (na jó, esetemben csak simán kimaradnak a válogatásból).
 • Általában elengedem azokat a képeket is, ahol a kislányom szeme nem éles és szerencsétlenül sikerült a vágás, pl. izületnél van csonkolva.
 • Jellemzően nem kerülnek be az olyan képek, ahol rendezetlen, zsúfolt a környezet, esetleg sikerült úgy fotózni, hogy valamilyen tárgy kiálljon a kislányom testéből vagy más emberekből levágott darabok lógnak be (persze, ha olyan a kép, ezeket inkább kiretusálom).
 • Ha több hasonló kép van, akkor azt választom, ahol jobb a pillanat, arckifejezés, ill. a fények és a kompozíció.

Ha részletesebben is érdekel, hogy mi alapján értékelem a képeket, akkor nézd meg ezt a posztot, ahol találsz ehhez egy teljes ellenőrzési listát találsz portréhoz. További fotós és utómunka tippekért pedig kövess YouTube-on és Instagramon!

Fotósként nyilván elég szigorú vagyok a képeimmel szemben és pontosan látom, hogy milyen hibáik vannak, de ez nem jelenti azt, hogy a családi albumba csak olyan képek kerülnek, amik megfelelnek valamilyen felsőbb eszménynek. Bár a fenti ellenőrző listát elég gyorsan “lefuttatom” magamban, még így is sokszor túl sok időt töltök válogatással, de hiszek benne, hogy minél többet trenírozom magam erre, annál gyorsabban fog menni és megéri az ezzel töltött idő, mert évek múltán is könnyen elő tudom venni ezeket a képeket. Sokkal egyszerűbb ezt folyamatosan, kis dózisokban végezni, mint havonta vagy még ritkábban nagyobb mennyiségben. Az optimális gyakoriság persze függ attól is, hogy ki mennyi képet készít.

3. A képek megőrzése

Azt gondolom, hogy nagyon fontos a fényképek megfelelő online tárolása és rendszerezése, mégis az az igazi, ha kézbe is tudjuk őket venni. Egészen más, mint mobilon vagy egyéb képernyőn lapozgatni.

Éppen ezért évente legalább két alkalommal elkészül nálunk a válogatás válogatása is nyomtatáshoz, illetve fotókönyvhöz. Amikor képet nyomtatok, akkor mindig az elérhető legnagyobb felbontású digitális fájllal dolgozom (azaz a fényképezőgéppel készült képeimnél nem mondjuk a Google Photos mentéssel). Ideális esetben ez egy 6000x4000 px-es (ha vágtam belőle, akkor nyilván kisebb), 300 dpi-s TIFF, de többnyire be szoktam érni a legjobb minőségű (quality: Lightroomban 100 vagy Photoshopban 12) JPEG-gel is.

Ha mobilos képeket nyomtattattok, akkor érdemes rá odafigyelni, hogy a képek és a fotópapírok méretaránya eltérő. A méretarányt a mobil kamera alkalmazásokban lehet állítani a kép elkészítése előtt, de nem biztos, hogy elérhető a fotópapírok jellemzően 2:3-as aránya. Ez azt jelenti, hogy ha pl. 16:9 méretarányú mobilos képeid vannak, akkor a nyomtatott képnél le lesz vágva a képeidnek egy része. A legbiztosabb megoldás az, ha nyomtatás előtt a megfelelő méretarányúra vágod a képet.

Néhány szolgáltató, akit nyugodt szívvel tudok nektek ajánlani képkidolgozáshoz vagy albumkészítéshez: Bestfotókönyv, Fotológus, Fotoplus.

Az alapok mellett időről időre új és új formákkal is kísérletezek, amire néhány példa:

dreamworldphoto-scrapbook-album.jpgScrapbook album

Mesekönyv

DreamWorld fadoboz, ami kb. 80 képnek ad helyet - ügyfeleknek és a családnak is készült ilyen

Remélem, hogy hasznos volt számotokra ez a poszt, és kérlek, osszátok meg kommentben, ha van bevált praktikátok!

Ha tetszett a bejegyzés, szeretettel várunk facebook csoportunkba is. Ha még több inspirációt szeretnél, kövess minket instagramon (@kattanjki) és használd a #kattanjki hashtaget.

IHÁSZ INGRID

ihasz_ingrid_square.jpgFotósnak marketinges, marketingesnek fotós. 2015-ben kezdtem el fotózással foglalkozni, és ebből az ártatlan hobbiból hamar komoly kapcsolat és fotós végzettség lett. Mindeközben számtalan egyéb tanfolyamot is elvégeztem, hogy a gyerekfotózás és az utómunka terén elmélyedjek. Bár a szülési szabadságom alatt aktívan is dolgoztam fotósként, a szívem végül visszahúzott a marketinghez, hiszen a fotós vállalkozásnak is azt a részét élveztem legjobban.

Így maradhatott a fényképezés szerelem, így fotózhatom mindig csak azt, amihez éppen kedvem van, ami feltölt engem: elsősorban a kislányomat. Az évek során megszerzett tudást pedig szívesen adom, ha szeretnél te is tudatosabban fotózni és jobb képeket készíteni a gyerekeidről, akkor kövess Instagramon (@dreamworldphotohu) és YouTube-on! (Fotó: Schram András)

A bejegyzés trackback címe:

https://kattanjki.blog.hu/api/trackback/id/tr9615971894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Haloperidol 2020.07.02. 07:35:34

Google photos: engem a hideg ráz attól, hogy azzal, hogy feltöltöm a google felhőibe a privát képeimet, azzal egyben beleegyezem abba, hogy a google szabadon felhasználhatja azokat, mindenféle korlátozás nélkül.

Sajnos ez az összes blogban említett tárhelyre igaz (onedrive, dropbox, hogy titkosítatlanul tárolják a képeket, még a fizetős verzióban is.

Én fizetős, titkosított tárhelyeket használok, most a mega.nz-t korábban a tresorit-ot. Ezeknél is alap, hogy egyből feltöltik a fotókat mobilról, és szinkronizált mappa van minden oprendszeren, még Linuxon is, amit én használok.

Egyébként nekem az a személyes tapasztalatom, hogy amikor már 20-30000 fotója van az embernak, akkor nem annyira foga őket nézegetni a számítógépén, legalábbis nálunk senki nem teszi - kicsit fárasztó, amikor egy témáról végignézel kb. 20-30 különböző beállítást.

Amióta felfedeztem, hogy a CD-re és a DVD-re korábban kimentett képeimet nem tudom visszanyerni több év után (több év képeinek nagyon nagy része veszett el így sajnos), azóta én is a papírra nyomtatott képekben hiszek: ezek bizonyítottan kitartanak több, mint 100 évig.

dreamworldphotohu 2020.07.02. 08:41:55

@Haloperidol: A Google nem használja fel szabadon a képeidet, ez a feltételezés talán egy régi TOS-on alapulhat. Egyetlen ilyen cég sem teheti meg, hogy figyelmen kívül hagyja a privacy beállításaidat, tehát például azt, hogy - ahol ez lehetséges! - privátra állítasz valamilyen képet, vagy albumot. Tény, hogy vannak érdekes TOS-ok a mai napig, amik elég sok jogosítványt adnak a szolgáltatók kezébe. A probléma inkább ott szokott lenni, hogy kinek adnak a felhasználók hozzáférést és azok mit csinálnak a képekkel, illetve persze időnként előfordul, hogy valamilyen hiba folytán szivárog ki valami. A Google-nek szüksége van bizonyos jogosultságokra, hogy például tárolja a képeidet, illetve ehhez mondjuk átkonvertálja feltöltésnél, de ez nagyon messze van a szabad felhasználástól.

Abszolút egyetértek, a több ezres, tízezres számú képeket már általában senki sem akarja nézegetni és jobb is papír alapon kézbe venni őket. Ott is fontos mondjuk a minőség és a megfelelő tárolás, mert bizonyos nyomatok pár év alatt egészen élvezhetetlenné tudnak válni.

clemens 2020.07.02. 16:39:30

A leírásod az én értelmezésemben arról szól hogyan szemeteled tele a világot.
Lehet hogy te nem nejlon zacskóval szemetelsz, te egy digitális szemetelő vagy.
Gondolj bele hogy néhány százmillió, fotóit hozzád hasonlóan kezelő ember hány energiafaló szerverparkot vesz igénybe gyakorlatilag teljesen feleslegesen, mekkora adatforgalom keletkezik szintén feleslegesen.
Feleslegesen, hiszen azt mondod hogy a fotók többsége csak ott rohad, aztán legfeljebb egyszer törlik ezeket.
Sokkal hasznosabb tanács lenne a
- fotózz tudatosan, az átlag napi 20 mobilkép nem nevezhető annak
- ne kattingass ész nélkül, előtte gondold át mit-hogyan-miért kérdéskört
- rövid időn belül válogass
- a rosszakat, a duplikációkat töröld véglegesen
- mentésre csak a valóban megőrzendő képek kerüljenek

dreamworldphotohu 2020.07.02. 17:23:23

@clemens: Jaj, már pont hiányoltam valakit, aki mindenhez jobban ért, köszi, hogy benéztél és így végre hasznos tanácsok is megjelenhettek a blogunkon!

clemens 2020.07.02. 17:47:05

Ó, igazán nincs mit köszönnöd.
Kérdezz bátran ha még nem tudsz valamit!

Haloperidol 2020.07.16. 19:30:11

@dreamworldphotohu:

kicsit naív vagy, hogyha komolyan gondolod, hogy a gugli szívjóságból ad neked párszáz GB tárhelyet, és ha "kikapcsolod" a megosztást akkor tényleg csak az fogja látni a fotóidat, akivel megosztod.

www.businessinsider.com/google-lawsuit-app-tracking-without-permission-reuters-2020-7?r=DE&IR=T

Google jelenleg majdhogynem egyeduralkodó a piacon, azt csinál az adataiddal, amit nem szégyell.

Jelenleg el kell fogadni, hogy kizárólag akkor kapsz megfelelő szintű privacy-t, ha fizetős, nyilt forráskódú alkalmazást használsz.

dreamworldphotohu 2020.07.16. 19:36:48

@Haloperidol: Ez egy masik tema, 15 eve vagyok a digitalis iparagban (most epp egy programmatic ceget ugyvezetek), a ferjem pedig IT teruleten van vezeto pozicioban, ilyen temakban pont nem szorulunk kioktatasra ;)

ColT · http://kilatasgaleria.blog.hu/ 2020.07.25. 21:52:35

@Haloperidol: Szrintem ha valahova feltöltöd, akkor már meg tudja nézni a szolgáltató :D
Nekem van egy NAS, meg egy offline mentés. (A NAS alapból kikapcsolva.) Csak én férek hozzá. (Mivel van WOL, be tudom kapcsolni távolról.)
Ismerősöknek mutogatásra meg saját home szervert használok :D

Mi ez az egész?

A fotózás terápia: kikapcsol, feltölt, inspirál, az alkotás örömét adja. Hiszünk benne, hogy így lehet újra és újra “kikattanni”. Azért fogtunk össze több fotós anyukával és indítottuk el ezt az oldalt, hogy a lelkesedésünkből, tapasztalatunkból nektek is átadjunk, és inspiráljunk titeket, hogy fényképezzetek.

Csatlakozz hozzánk! Kövess minket Instagramon (@kattanjki), használd a #kattanjki hashtaget, lépj be bátran a Facebook csoportunkba!

Friss topikok