Fedezzük fel a lakhelyünk környékét!

A sok komolyabb téma után végre egy könnyedebb témát vállaltam be. Úgy gondolom, hasznos lesz ez a cikk azoknak, akik állandóan gondban vannak, hogy hol fotózzanak, vagy éppen idejük, kedvük nincs hegyeket mászni, és kilométereket utazni.

Ha nyitott szemmel járunk a lakhelyünk környékén, könnyen találhatunk kellemes kis zugokat, amikről első pillantásra nem is feltétlenül gondolnánk, hogy fotogén helyszínek lehetnének.

Én úgy gondolom – és ebben természetesen a karantén időszaka is közrejátszott – hogy nem kötelező minden fotózásunkhoz a legszebb virágmezőket, várakat és varázserdőket felkutatni. Sokszor nagyon különleges fényképeket lehet készíteni a legegyszerűbb helyeken is.

Felmerülhet a kérdés, hogy milyen helyszíneket keressünk, mire figyeljünk oda. Pontokba szedtem, hogy én mi alapján választom ki a helyet, és hogyan fotózom, ha éppen nem túl különleges a helyszín, ahol vagyok.

  1. Fények

Nagyon fontos megfigyelni, hogy az adott helyszínen melyik napszakban vannak a számunkra megfelelő fények. Ehhez meg kell terveznünk, hogy milyen fényt szeretnénk használni a fotózáshoz. Például, ha szórt fénnyel szeretnénk dolgozni, akkor figyeljük meg, mikor borul árnyékba az adott hely. Ha egy kicsit romantikusabb, izgalmasabb fényt szeretnénk használni, akkor érdemes olyan időpontot választani, amikor a naplemente előtti fény elárasztja a helyszínt. Ebben az esetben dolgozhatunk ellenfénnyel, de közvetlenül a modelleket is megvilágíthatjuk vele, így például nagyon érdekes és látványos árnyékokat kaphatunk.

  1. Textúrák

A fotókon nagyon jól mutatnak a különböző hangsúlyos textúrák. Ez lehet egy téglafal, málló vakolat, fűszálak, ahogy hátulról megvilágítja őket a nap, esetleg valami fémes dolog. Ilyen dolgokat szinte bárhol találhatunk, nem igaz?

  1. Kapuk, ajtók, boltívek

Ha biztosra akarunk menni, keressünk valamilyen kaput, boltívet! Különösen jó, ha valamilyen régebbi, rusztikus hatásút találunk. Itt kísérletezhetünk a szögekkel, nézzük meg, hogy szemből vagy oldalról, esetleg alulról fotózva mutat jobban a kapu vagy a boltív.

  1. Geometria, kompozíciók

Előfordulhat, hogy nagy, emeletes házak sűrűjében lakunk, és úgy gondoljuk, hogy itt aztán tényleg nincsen semmi fotózható. Itt érdemes kikapcsolni minden meggyőződést, amit eddig a gyerekfotózásról tanultunk. Menjünk ki a lépcsőházba, figyeljük meg, hogy a lépcsők és a korlát milyen szögekből adnak ki érdekes formákat. Tegyük le a teleobjektívünket, és szereljük fel a nagylátószögű obinkat. Ha zoom objektíved van, próbáld ki a legnagyobb látószöget, amit tud az obid! Nézegessünk street fotókat, figyeljük meg, hogy milyen kompozíciókkal dolgoznak. Bátran tegyük át a képeket fekete-fehérbe.

 

  1. Szokatlan fényképezőgép beállítások

Ha úgy érezzük, tényleg nincsen semmi, de semmi érdekes körülöttünk, kísérletezzünk a fényképezőgép beállításaival. Fotózhatunk akár szűkebb rekesszel is, vagy jóval hosszabb záridővel. Bátran állítsuk a záridőt 1/60, 1/40, de akár 1/20 s-ra, a rekeszt pedig f8-11 körüli értékre, és próbáljuk meg lefotózni a futkározó vagy hintázó gyerekünket. Svenkelhetünk is (a géppel követjük a modell mozgását). A hosszú záridős képeknél fontos, hogy valami éles legyen a képen, például ha a gyerek fut, a háttér éles kell, hogy maradjon, ilyenkor vegyünk egy nagy levegőt, és a lehető legstabilabban tartsuk a gépet. Ha svenkelünk, a modellünk lesz éles, a háttér pedig elmosott. Erről a témáról bővebben Ihász Ingrid ingyenes ebookjában olvashatsz. A hosszabb záridős fotóknak a kulcsa a sok gyakorlás, ne add fel az első elrontott kép után, próbálkozz többször! Lehet, hogy csak a tizedik, vagy akár a századik kép fog sikerülni, de ha egyszer ráérzel, már szuper képeket fogsz csinálni.

axxa5261.jpgHelyszín: Budapest, Béke tér, 13. kerület

  1. Néhány bokor vagy virág is megteszi, ha nincs más

Legvégső esetben, ha úgy érzed, nincs a környékeden semmi a fentiek közül, és a hosszú záridő sem a barátod, akkor maradnak a bokrok, fák. Ha ilyen környezetben fotózol, érdemes teleobjektívet használni, minél messzebb menni a háttértől és minél legtágabb rekeszt használni, hogy szépen elmosd a hátteret. Nagyon sokat tud dobni az ilyen képeken, ha még egy kis ellenfényt is csempészünk a fotókba. Persze ha éppen nem a megfelelő irányból süt a nap, akkor néhány látványos kiegészítőt is bedobhatunk.

 37933252_418236592007881_2399053944249647104_o-2.jpgHelyszín: Budapest, Béke tér, 13. kerület

Minden kép a lakóhelyünk néhány száz méteres (egyet kivéve) környezetében készült. Ehhez a poszthoz kapcsolódik a legújabb kihívásunk is, várjuk azokat a képeket, amelyek a lakóhelyeteken vagy a közvetlen környezetében készültek.

Használd a fenti pontokban összegyűjtött tippeket, és készíts egy fotót teljesen hétköznapi környezetben! Ezután posztold a #kattanjki hashtaggel ellátva az Instagramon vagy  Facebook csoportunkba!

Mivel mindannyian időhiányban szenvedünk, most hogy beindult újra az élet, úgy döntöttünk, havi egy kihívással fogunk jelentkezni. Ez azt jelenti, hogy több időtök lesz a kihívásokra képeket készíteni, ebben az esetben szeptember 1. a határidő! A legjobb képeket itt, a blogon fogjuk közzétenni. Hajrá! :)

Ha tetszett a blogposzt, gyere Facebook csoportunkba és inspirálódj velünk, vagy kövess minket az Instagramon (@kattanjki)!

 

AKSZJONOVICS ALJONA

Akszjonovics Aljona vagyok, gyerekfotós és oktató. Már gyerekkorom óta érdekelt a fotózás, de csak évekkel később, a várandósságom idején döntöttem úgy, hogy belevágok. Szerettem volna, ha a kisfiamról nem csak mobillal készülnek fényképek, ezért 2016 őszén beiratkoztam egy kezdő fotós tanfolyamra. Életem legjobb döntése volt, hiszen azontúl, hogy a családi albumunk gyönrű képekkel gazdagodott, egy új hivatást is kaptam.

Boldog vagyok, hogy maradandót alkothatok és hogy örömet szerezhetek az ügyfeleimnek. Nagyon hamar vállalkozás lett a hobbiból, majd egyre több egyéni oktatással kapcsolatos megkeresés érkezett. 2019 tavaszától pedig a Nextfoto Baba- és gyerekfotós workshopjain oktatok, az Instagram oldalamon (@axxaphoto.kids) pedig rendszeresen osztok meg hasznos, fotózással és utómunkával kapcsolatos tartalmakat.


Fotó: Tassi Miklós

A bejegyzés trackback címe:

https://kattanjki.blog.hu/api/trackback/id/tr9916128552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2020.08.17. 20:50:24

Miért kell ez a kirekesztés, hogy csak pén!$2könyv, meg instagram?Indafotó már nem is jó?
:-)

Mi ez az egész?

A fotózás terápia: kikapcsol, feltölt, inspirál, az alkotás örömét adja. Hiszünk benne, hogy így lehet újra és újra “kikattanni”. Azért fogtunk össze több fotós anyukával és indítottuk el ezt az oldalt, hogy a lelkesedésünkből, tapasztalatunkból nektek is átadjunk, és inspiráljunk titeket, hogy fényképezzetek.

Csatlakozz hozzánk! Kövess minket Instagramon (@kattanjki), használd a #kattanjki hashtaget, lépj be bátran a Facebook csoportunkba!

Friss topikok

süti beállítások módosítása