A kevesebb néha több - minimalista fotózás

A minimalista fotográfia a fotográfia egy olyan formája, amelyet túlzó, szigorú egyszerűség jellemez. Ez a stílus a kompozíciós alkotóelemek minimális használatát hangsúlyozza: szín, tárgyak, formák és struktúra. Gyakran egyetlen tárgyra, alanyra fekteti a hangsúlyt a kompozíción belül, miközben a természetet alkalmazza háttérként. Bár a fotográfia ezen fajtája a művészeti mozgalomból származik, a korai 1950-es évekből, hatása megmutatkozik a digitális fotográfia különböző területein is. 

Mindenki számára van egy stílus, ami közel áll hozzá, ami őt jellemzi. Kísérletezz, találd meg a hozzád illőt. Személy szerint én nem gondolom túl a dolgokat, szeretem, ha magával ragad a pillanat és a lehető legtermészetesebben megörökítem. 

mb4a7891.jpg

Ez az elsődleges cél. Ez a minimalista egyszerűség, letisztultság szeretem, ha visszaköszön a képeimen. Ezentúl fontosak a visszafogott színek, árnyalatok, a ruhák és a környezet harmóniája. Leginkább a természet adta lehetőségekkel próbálok élni és csak kevés, oda illő kelléket használok. Ne félj az erős fényektől sem, hiszen fény-árnyék hatással kreatív kompozíciókat hozhatsz létre. Ugyanakkor ne feledd, ne gondold túl a dolgokat! Próbálkozz új dolgokkal, szegj meg néhány szabályt. Ez segíthet abban is, hogy kibontakozzon ami benned rejlik. Ha van lehetőséged, örökíts meg részleteket is. 

mb4a8074.jpg

Divatfotográfiát tanultam, a stílusom ezalatt kezdett el kialakulni, szerettem játszani a szögekkel, nézőpontokkal. Azonban most van egy kisfiam, aki élénk, egyfolytában csak megy, kiszámíthatatlan és őszinte. Ebből fakadóan szinte mozgásban fotózok, néha azon kapom magam, hogy kompozicíót sem tudok kitalálni, mert Ő már el is tűnt. Ez már önmagában is kihívás. Mondhatni, ebben az időszakban folyamatosan kisérletezek és gyakorlok, hogy valamelyest ki tudjam hozni magamból a legtöbbet és a stílusomat megtaláljam a gyerekfotózásban is. A kevesebb néha több. 

mb4a8130.jpg

Ha kedvet kaptál a kisérletezéshez csatlakozz az új kihíváshoz, készíts fotókat minimalista stílusban. Ne felejtsd el használni a #kattanjki hashtaget! Egy hét múlva összegyűjtöm a legjobb megoldásokat. 

Ha tetszett a bejegyzés, szeretettel várunk facebook csoportunkba is. Ha még több inspirációt szeretnél, kövess minket instagramon (@kattanjki) és használd a #kattanjki hashtaget.

HERCZEG FANNI

herczeg_fanni.jpgA nevem Herczeg Fanni. Feleség, édesanya és fotográfus. Évek óta szenvedélyem a pillanatok megörökítése, ami az utóbbi időben leginkább a családomra fókuszál. Számomra ez azért fontos, mert a fotó élőidézi bennem az érzéseket, történteket amely örök emlék marad. A letisztult, finom részletek, az adott pillanatban átélt érzelmek minimalista stílusban való megörökítése jellemzi a fotóimat. Előnyben részesítem a kültéri, természetben zajló fotózásokat.

www.instagram.com/herczeg_fanni_photography

A bejegyzés trackback címe:

https://kattanjki.blog.hu/api/trackback/id/tr3915912086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szabványok 2020.06.25. 10:58:02

Hát, nekem annyira nem tetszenek a képek.
Dicséretes, hogy a kis mélységélességet használja a téma kiemeléséhez, ehhez viszont jobb objektív kéne, aminek jobb a "bukeh"-ja. Ráadásul az első képen még életlenül zavaró a háttér, túl bonyolult.
A képkivágással, kompozíció al is többet kéne foglalkozni. Minden zavaró elemet levágni, vagy nagyon szük képkivágást alkalmazni vagy levegöset, de akkor ott nincs semmi.
A dioért nyúló gyereket nem hátulról kellett volna fenyképezni, hanem úgy, hogy látszik a szeme, arckifejezése. Ezen is lehetne javítani a képkivágás szükitésével.
Sok képen zavar, hogy a kép széle valamit épp valamit kettévág. Vagy legyen benne teljesen vagy felejtsük el.
A kompozicionál érdemes arra ügyelni, hogy az emberek mögött nem kell tér (de a hátulja sem illik belevágni), a tér arra legyen, amerre a szereplő néz. Pl. az adás képen nem kéne mögé tér.

Javaslom a fotósnak, hogy játsszon el a képkivágással. Legegyszerűbben a képernyőn körbevágja és utána megnézi, van-e hiányérzete. Ha ennyire szereti a kis mélységélességet (ahogyan én is), akkor szerezzen be valami nagy fényerejű, jó bukehjü objektívet (85/1.4, 135/2.8, 180/2.8, stb) és jó messziről, tökig nyitott blendével fotozzon.

midnight coder 2020.06.25. 11:42:15

A minimalista fénykép az üres géppapír.

eßemfaßom meg áll 2020.06.25. 14:30:26

Nem tudtam rájönni, hogy ez mitől kapta a "minimalista" jelzőt. Gyerekfotók a természetben. Milyen lenne ebből az "átlagos" és a "maximalista" verzió?

eßemfaßom meg áll 2020.06.25. 14:32:31

Lehet a természetes színek hiánya a minimalizmus. A zöld miért nem lehet zöld?

dreamworldphotohu 2020.06.26. 08:58:52

@Szabványok: Amire gondolsz, az a bokeh, bukéja a büdös dolgoknak van ;) Bár a posztot nem én írtam, nekem tetszenek Fanni képei, és kisgyereknél nyugodtan el lehet felejteni a "klasszikus" szabályokat, próbáld ki egyszer, hogy egy ennyi idős örökmozgót fotózol. Azzal meg semmi gond sincsen, hogy hátulról is készülnek képek, nem kell minden képen az alanynak szemből szerepelnie.

dreamworldphotohu 2020.06.26. 09:01:19

@eßemfaßom meg áll: Fanni így értelmezte a minimalista fotózást a természetben a saját családjával, ennyi, nem kell mindenbe túl sokat belegondolni :)

Kataphotoz 2020.06.26. 09:22:38

Nekem NAGYON tetszik mind a minimalista fotózás, mind Fanni megközelítése, ami tény, hogy más, mint ahogy én álltam a minimál fotókhoz. De értem amit mond: nem kell túlgondolni, túlagyalni, csillivilli vackokkal meg kiegészítőkkel teleaggatni a gyereket, csak a letisztult, egyszerű jelen számít. És valóban, ez is lehet egy minimalista felfogás. Abban pedig messze egyetértek Ingriddel: aki a technikai apróságokban veszik el, annak én is javaslom, hogy szaladjon egy kört valami gyerek után a fényképezőgéppel, dolgozza ki a fotókat, tegye ki bátran a nyilvánosság elé, aztán majd jövünk, és jól megszakértjük. ;) Písz mindenkinek, süt a nap, csicseregnek a madarak, tessék menni kihívást teljesíteni (vagy tovagörgetni, szó nélkül).

veledszep 2020.06.26. 09:25:29

Nekem nagyon tetszenek a képek, a filmic jellegű utómunka, hogy nem gondolod túl a dolgokat és a faceless gyerekfotók kifejezetten a kedvenceim :)

Mi ez az egész?

A fotózás terápia: kikapcsol, feltölt, inspirál, az alkotás örömét adja. Hiszünk benne, hogy így lehet újra és újra “kikattanni”. Azért fogtunk össze több fotós anyukával és indítottuk el ezt az oldalt, hogy a lelkesedésünkből, tapasztalatunkból nektek is átadjunk, és inspiráljunk titeket, hogy fényképezzetek.

Csatlakozz hozzánk! Kövess minket Instagramon (@kattanjki), használd a #kattanjki hashtaget, lépj be bátran a Facebook csoportunkba!

Friss topikok

süti beállítások módosítása