Öleld át a fényt

Ne fotózz nappal szemben! – mondták annó, és néhány régi motoros még ma is. Ne fotózz délben! (Főleg nyáron!) Mondjuk ma, amikor a hangulatos, arany órában készült képek divatját éljük és elsősorban ellenfényben – nappal szemben - készítjük a fotókat. De vajon kellenek ezek a szabályok? Nem lehetne egyszerűen csak szeretni a fényt minden megnyilvánulásában?

sdgdgs.jpg

Ezerarcú fény

Megfigyelted már, ahogy a párás, sejtelmes reggeleken fénycsíkokat húznak a nap sugarai a fák lombjain keresztül? Déli fényben, vakítóan, erős árnyékokat vetve? Villódzó szikrákat szórva, amikor autóval mész át a fák lombjai alatt? Szinte széthasítja a teret, akár egy reflektor, ahogy átsüt a redőnyön, a függöny résein. Vagy amikor átszűrődik a medence vizén és érdekes mintákat rajzol a bőrödre? Szemlélted már víz alól, ahogy a mélybe veszik, miközben megcsillan a buborékokon? Vagy amikor a felhőkkel borított égen kibújik takarója alól, mielőtt lebukna, csak néhány percre, de akkor vörösebb és különlegesebb, mint valaha. Egy távoli világítótorony irányított fénycsíkja. Gyönyörű, páratlan, mindig más és más. A színe, az intenzitása, az érzete.

 

veledszep_200610194339.jpg

_rnz2945.jpg

Fények és hangulatok

Felhős, borongós napokon csodás pasztellszínekkel tölti meg palettáját és puha, finom vonásokat fest az arcokra.

A déli fény mindent élénk színűvé varázsol, a nyár hangulatát idézi. A forróságét, amikor kalapot nyomsz a fejedre, leterítesz egy takarót az árnyékba vagy hűsítő vízbe mártózol. Fagylalt és frissen szedett gyümölcs illata van. Vagy, mint a napsütötte bőr, a szabadban száradt ágynemű.

A naplemente narancssárgája egészen más. Nosztalgikus, romantikus, szinte túlvilági. Glóriát rajzol a fejek köré, minden porszemet csillámmá változtat és a szétfröccsenő vízcseppek szikrákként szóródnak szét a fényében. Ebben a megvilágításban mintha minden új értelmet nyerne és megtanulnánk értékelni a legapróbb szépségeket is. Majd a nap lebukik a látóhatár mögé, de még búcsúzóul szemkápráztató festményt készít a felhőpászmákon megcsillanó színes fényekből az égen.

És akkor még nem is beszéltünk a mesterséges fényekről. A lámpás sárgás derengéséről, amely melegséget csempész a hideg éjszakákba. A tűz, a gyertyák, a csillagszóró fénye, mind ünnepivé alakítja az arcokat. A város fényei, amelyek izgalmas, hosszú nyári éjszakákat idéznek fel. A karácsonyi égősorok emelkedett hangulatú ragyogása a gyerekkor emlékét hozzák, amikor még tudtunk hinni a csodákban.

 img_4293.JPG

veledszep_200507191957.jpg

Játék a fénnyel

A fotózáshoz a leghasznosabb készség, ha ismered és jól használod a fényeket. Az, hogy témád legyen megfelelően megvilágítva, csak a kezdet. A fényekkel hangulatokat fejezhetsz ki és játékra hívhatod őket, ha jó megfigyelő vagy és nem sajnálod a gyakorlásra szánt időt.

Ahol fény van, árnyék is van. Figyeld meg! Érdekes alakja van netán? Hova vetül? Rövid vagy elnyújtott? Jól kiemeli a témád alakját, vagy épp ellenkezőleg, valami egészen másra hasonlít?

A fény visszaverődik. Tükröződő felületek pedig mindenhol vannak. Ablak, szobatükör, kirakatüveg vagy egy tó vize. Ha egy kis izgalmat vinnél a képedre, keresd ezeket!

Fények és füst vagy köd. Bármilyen sűrű közegben a fény derengéssé, látható csíkokká alakul át.

Bokeh. Milyen esetekben jönnek létre a háttérben ezek a csinos kis pöttyök? Lehet karácsonyfaégő vagy vízcseppeken megcsillanó napfény is, ami okozza ezt a jelenséget.

Néha akaratlanul is sziluettet készítesz, mikor a fény irányával ellentétesen fotózol. Kísérletezz vele, hogyan tudod ezt felhasználni képeiden!

28335961_539513943114431_8334240131662566998_o.jpg

Hagyd otthon a fényképezőgéped

Ez most nem kihívás, de mit szólnál egy kis játékhoz? Egy napig ne vedd kezedbe a fényképeződ, csak csendben figyelj. Amikor tervezetten fotózni indulunk el, mindig előjönnek a berögzült sémáink. Most ne fotós legyél, hanem megfigyelő. Keresd a fényt és jegyzetelj agyban. Meglepődsz majd, hogy mi mindent fedezel fel a közvetlen környezetedben, amiről eddig fogalmad sem volt.

Ha tetszett a bejegyzés, szeretettel várunk facebook csoportunkba is. Ha még több inspirációt szeretnél, kövess minket instagramon (@kattanjki) és használd a #kattanjki hashtaget.

Havas-Nagy Noémi

_rnz1654.jpg

5 éve dolgozom esküvői és családi fotósként. Mindig ügyelek arra, hogy a fotózás a munka mellett hobbiként is megmaradjon, ezért rendszeresen "örömfotózok". Kedvenc témáim saját kislányaim, akikről születésük óta már rengeteg képet készítettem. Imádom a természetet és a természetességet, a fotózás során is erre törekszem mind a fények, helyszínek megválasztásánál, mind a fotóalanyok instruálása közben vagy az utómunkában. Azt hiszem a stílusomat leginkább az ellenfények, az erős kontrasztok és a földszínek jellemzik.
www.veledszep.hu
@veledszep

A bejegyzés trackback címe:

https://kattanjki.blog.hu/api/trackback/id/tr1016173634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Mi ez az egész?

A fotózás terápia: kikapcsol, feltölt, inspirál, az alkotás örömét adja. Hiszünk benne, hogy így lehet újra és újra “kikattanni”. Azért fogtunk össze több fotós anyukával és indítottuk el ezt az oldalt, hogy a lelkesedésünkből, tapasztalatunkból nektek is átadjunk, és inspiráljunk titeket, hogy fényképezzetek.

Csatlakozz hozzánk! Kövess minket Instagramon (@kattanjki), használd a #kattanjki hashtaget, lépj be bátran a Facebook csoportunkba!

Friss topikok

süti beállítások módosítása