Babád született és szeretnél fotókat? Így készíts képeket az otthonodban! (VIDEÓ)

Ebben a videóban vendégszerzőnk, Fehér-Tarcsi Erzsébet (Zsikephoto), az egyik legelismertebb hazai újszülöttfotós osztja meg veletek, hogy hogyan készíthettek gyönyörű képeket a babátokról otthon, karantén idején, amikor nem tudjátok ezt profi fotósra bízni.

Hány naposan fotózzam a babám?

Újszülöttek fotózását a fotósok 5-14 napos kor között szokták javasolni. Ez azért is fontos, mert ilyenkor még nagyon mélyen alszanak a picik és könnyebben lehet mozgatni őket anélkül, hogy felébrednének. 2 hetes kor után sok baba már elkezd hasfájós lenni és nagyon könnyen megébrednek, ha megmozdítjuk őket. Viszont mivel ti otthon vagytok velük egész nap, így nyugodtan próbálkozhattok 3-4 hetesen is. Én többször fotóztam 3-4 hetes babát és ha jó napunk volt, akkor ugyanúgy meg tudtam vele is csinálni pár óra alatt egy teljes sorozatot. Természetesen koraszülött babák esetében ez az idő kitolódik, ez minden baba esetében más-más időpont lesz.

Meddig tartson a fotózás?

Egy fotós számára 2-4 óra általában, szóval ne ijedjetek meg ha 10-20 perc alatt nem sikerül egy képet sem készítenetek. Pici babák esetében nagyon kiszámíthatatlan minden. Rugalmasnak kell lenni és iszonyat türelmesnek. Megeteted, alszik, aztán kakil egyet, felkel, tisztába teszed, de újra éhes lesz és újra eszik, büfizik és így tovább. Ne add fel, légy türelmes és várd ki a megfelelő pillanatot!

zsikephoto_ujszulott1.jpg

Hogyan készüljek fel?

Előre tervezd meg a fejedben miket szeretnél csinálni, gyűjts inspirációs képeket, figyeld meg, milyen szögből fotóztak, honnan jött a fény, hogyan helyezkedik el a baba és így tovább. Akár a fotózás alatt nyisd meg magadnak a számítógépen vagy telefonon és közben folyamatosan figyeld. Készítsd előre ki a kellékeket, amiket használni szeretnél. Ruhák, kis plüssök, takarók, kis kosár stb. De ne csak a látványelemekre gondolj. Legyen kéznél popsitörlő, textil pelus, egy takaró, amibe be tudod tekerni, hősugárzó (mert a meleg elnyomja és még mélyebben alszik), fehér zaj (ami szintén nyugtatja). Mivel otthon a háztartásban kevésbé használ az ember speciális lámpákat, ezért én a legköltséghatékonyabb fényt ajánlom, a természetes fényt. Keress egy megfelelő helyiséget, ami könnyen felfűthető, nincsenek színes falak és szép tágas ablakok vagy a legjobb, ha egy erkélyajtó van.

Hogyan kezdjünk neki?

A legfontosabb a tele pocak a pici számára. Ha éhes, nem alszik elég mélyen. Így készíts elő mindent és várd ki az etetésidőt. Ha készen vagytok, akkor indulhat a fotózás. Evés előtt akár fel is öltöztetheted a megfelelő ruhába, hogy ne ébreszd őt fel, de vigyázz, hogy ne folyjon rá a tej/tápszer és ne büfizze le. Ha pedig csupaszon szeretnéd fotózni, akkor már evés előtt öltöztesd csak egy pelusba és tekerd be a kis takaróba. Ha evett, csak le kell róla ezeket venni és már kezdheted is. Fontos, ha pelenka nélkül fotózol, készülj fel az esetleges “balesetekre” is. Ne a legdrágább kötött gyapjú takarót kakilja le, aminek a tisztítása még bajos is. Ne legyen szőnyeg a szobában, mert ahogy egyik helyről teszed a másikra, akkor is jöhet pisi vagy kaki és nagyon nehéz kitisztítani. Ha a ti kezetekben van, legyen váltóruha kéznél.

zsikephoto_ujszulott2.jpg

Mire figyeljek fotózás alatt?

Az első és legfontosabb, hogy a pici babák mindig biztonságban legyenek! Sok olyan újszülöttfotót láttok, amelyek Photoshoppal készülnek és a fotós több képből rakja össze, vagy éppen a fotón ott van anya vagy apa keze, csak eltünteti a képről. Ne lógasd anyagban sem! Ezeket a képeket inkább bízzátok szakértőkre. Csak olyan fotóba kezdjetek bele, amit teljesen biztonságosnak ítéltek meg. Szerintem a kevesebb több, így inkább egyszerűbb pózokkal próbálkozzatok. A fejét mindig óvatosan tartsátok, de mint szülő ezzel teljesen tisztában van mindenki, és ugye a kutacsra is tudjuk, hogy vigyázni kell. Ha dézsába teszitek, biztosan álljon, az instabil dolgokat kerüljétek. Ha felülről szeretnétek fotózni, ne álljatok fel székre és egyéb tárgyakra, vagy ha igen, nagyon, de nagyon vigyázzatok, mert egy pillanat alatt elveszítheti az ember az egyensúlyát és ráeshettek a picire.

zsikephoto_ujszulott3.jpg

Esztétikailag mi szép a képen?

Fontos, hogy a baba arca ne legyen elnyomva, olyankor olyan a baba, mintha nem is önmaga lenne. A szép kerek pofi mindig befutó. A  színek összhangban legyenek egymással, olyan kiegészítőket használj, ami jól áll a picinek. Pl. ha nagyon be van sárgulva, ne használj narancssárga takarót. Az élénk színek sokszor visszatükröződnek a pici bőrére, ugyanúgy, ahogy a képen a fal színéről a fény viszontlátható az embereken is. Ha mégis ragaszkodsz hozzá, nézz utána, hogyan tudod utómunkával eltüntetni.

zsikephoto_ujszulott4.jpg

Én szeretek virágot is használni dekorációnak, de kisfiúkhoz bármilyen zöld növény is szépen mutat. Akár a házban, akár a kertben szuper dolgokat lehet találni és behozni.

zsikephoto_ujszulott5.jpg

A ruhák és kis sapik megfelelő mérete nagyon fontos a képeken. Amiket nálam és sok más fotósnál láttok kifejezetten erre szakosodott kellékkészítők csinálják. Érdemes előre gondolkodni és vásárolni, ha ilyen típusú képet szeretnétek, pl. kis macisapi vagy gyapjú, kötött  termékek. Nagyon cuki, amit nagyi készít otthon, de az a tapasztalatom, hogy méretben sokszor túl nagy és a csak pár napos babákra még nem jó. Így vagy érdemes a nagyinak adni pontos méreteket és ő ügyesen elkészíti, vagy biztosra menni és profiktól vásárolni.

Felsorolok pár készítőt, akiktől be tudtok szerezni pár cuki kiegészítőt: Lizz Made Boutique, Varázskézműhely, Little fox Handmade Props, Gerika Design fotós kellékek bútorok kiegészítők.

Milyen pózokban érzik jól magukat a picik?

zsikephoto_ujszulott7.jpg

Legjobban azt szeretik, ha betekered őket. Ez az anyaméh nyugalmát éreztetik velük. Ott nem tudtak mozogni, vagy kinyújtani a lábukat, és kellemes melegben voltak. De fontos, hogy kényelmes legyen a baba számára. A magzatpózt szerintem mindannyian ismeritek, az ultrahangon többször is találkoztatok vele. Lábak felhúzva a hasra, keresztbe kezek a mellkas környékén.  Akár bebugyolálva, akár egy dézsában vagy anya és apa kezében, ez a póz mindig jól működik.

zsikephoto_ujszulott6.jpg

Hogyan fotózzam a nagytesóval a kicsit?

zsikephoto_ujszulott8.jpg

Ez a kérdés nagyban függ attól, hogy hány éves a nagyobbik gyerek. De bármelyik korosztályban a legbiztonságosabb, ha hátukon fekszenek mind a ketten egymás mellett. Ha teheted, akkor tedd a pici fejét a nagy vállára és felülről fotózd őket. Érdemes a babát betekerni valamivel, mert a sokszor izgő-mozgó nagytesó felébreszti. Ha összebújtak, adhat neki puszit, becsukhatja a szemét vagy vidáman mosolyoghat is ránk.

zsikephoto_ujszulott9.jpg

Remélem, tudtam nektek segíteni és sok-sok szép kép készül majd otthon!

FEHÉR-TARCSI ERZSÉBET

feher-tarcsi_erzsebet.jpg

A kisfiam születése után kezdtem el foglalkozni fotózással. Szerettem volna megörökíteni a fontos pillanatokat az életünkben. Hobbinak indult, de mára már el sem tudnám képzelni az életemet nélküle. Első perctől kezdve tudtam, hogy a babafotózás és a kismama fotózás lesz az, amivel szeretnék foglalkozni. Imádom az újszülött babák illatát, apró kis kezeiket, lábacskájukat, a kismamák boldogságát átérezni, az édes totyogó babákat megnevettetni és még sorolhatnám estig. Tudom, hogy nagyon közhelyes, de tényleg szívből szeretem a munkámat. Olyannyira elragadott ez a világ magával, hogy pár éve már tanítom is a fotósokat. A munkámat Facebookon és Instagramon is követheted. (Fotó: Englert Orsi)

A bejegyzés trackback címe:

https://kattanjki.blog.hu/api/trackback/id/tr815627982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Mi ez az egész?

A fotózás terápia: kikapcsol, feltölt, inspirál, az alkotás örömét adja. Hiszünk benne, hogy így lehet újra és újra “kikattanni”. Azért fogtunk össze több fotós anyukával és indítottuk el ezt az oldalt, hogy a lelkesedésünkből, tapasztalatunkból nektek is átadjunk, és inspiráljunk titeket, hogy fényképezzetek.

Csatlakozz hozzánk! Kövess minket Instagramon (@kattanjki), használd a #kattanjki hashtaget, lépj be bátran a Facebook csoportunkba!

Friss topikok

süti beállítások módosítása