Történetmesélés fotókkal

Néha egyetlen fotó is el tud mesélni egy egész történetet, de a legtöbb esetben több képre van szükségünk ahhoz, hogy aprólékosan, minden részletében átadjuk a sztorit. Nem kell különleges eseménynek lennie. Sőt! Sokszor a legjelentéktelenebbnek tűnő dolgokra a legjobb később visszaemlékezni: egy játék, amiben nagyon elmélyedtek a gyerekek, közös sütés-főzés vagy önfeledt pancsolás a kádban. Mindezek a kis "történetek" alkalmasak arra, hogy elmeséljük őket fotóinkkal, ezáltal elraktározva őket magunknak és az utókornak.

 _rnz3490_1.jpg

Változatos egység

Esküvőfotósként mindig arra törekedtem, hogy képeimen átadjam a Nagy Nap hangulatát és a pár személyiségét, amely ilyenkor minden apró részletben benne van. Ugyanakkor mindezt a lehető legváltozatosabb módon mutassam be. Ez az alapkoncepció ugyanúgy működik a "hétköznapi" történeteknél is.

A cél tehát az, hogy egyszerre legyen egységes és sokszínű a végeredmény. Úgy is mondhatnánk, hogy ez a legjobb fotós ujjgyakorlat, hiszen a képek között lehet portré, tárgyfotó, akciófotó, művészi vagy dokumentarista jellegű kép. Csak a fantáziád szab határt. Ez egy remek alkalom arra, hogy többféle műfajt kipróbálj, kicsit kilépj a komfortzónádból és eltávolodj a megszokott fotózási stílusodtól, ezáltal pedig új tapasztalatokat szerezz és fejlődj.

 

Hogyan kezdjek hozzá?

Képzeld magad egy fotóriporter helyébe, akinek be kell mutatni egy fontos kulturális eseményt! Vajon mit tenne ő?
Először is sorra venné a rendezvény mozzanatait, és gondoskodna róla, hogy minden meg legyen örökítve. Például egy közös főzőcskénél elkezdhetsz fotózni már a hozzávalók előkészítésénél, folytatva a különféle főzési fázisokkal, majd a végeredménnyel és annak elfogyasztásával. Hiszen így lesz kerek a történeted.
A fotóriporter fotói között biztos, hogy lennének nagy látószögű képek, amelyeken látszik a környezet, de ugyanakkor odamenne a résztvevőkhöz és lefotózná az arckifejezésüket, vagy kisebb emberi csoportokat örökítene meg. Minél többféle kivágást alkalmazol, annál változatosabb lesz az összkép. Nagyon fontosak az apró kicsi részletek, de jó, ha mindezt bele tudjuk helyezni egy tágabb környezetbe.

Még ennél is sokszínűbb lehet a végeredmény, ha a nézőpontokat váltogatjuk. Nekem például az a mániám, hogy a fotózás helyszínére megérkezve már keresem azt az alkalmas fát, amire föl tudok mászni a felülnézeti képekhez. Ez a nézőpont annyira szokatlan az emberi szemnek, hogy már önmagában érdekessé, izgalmassá teszi a képeket. Ha például felállunk egy székre, vagy - épp ellenkezőleg - leguggolunk, akár lefekszünk a földre, meglepődünk majd, hogy mennyire másképp néz ki ugyanaz a téma.

Légy bátor! Dolgozd fel a sztorit minél többféle megközelítésből, olyanból is, ami teljesen szokatlan számodra. Hidd el, végül ezek a képek lesznek a kedvenceid. Ahogy egymás mellé teszed őket, kirajzolódik majd a teljes történet, hétköznapjaitok egy kis szeletkéje.

+1 tipp
A fentebb leírtakat nem csak történetmesélő fotósorozatoknál, hanem pár perces hangulatvideóknál is alkalmazhatod, az elv ugyanaz. Erről hamarosan bővebben is olvashattok a blogon! ;)

Ha tetszett a bejegyzés, szeretettel várunk facebook csoportunkba is. Ha még több inspirációt szeretnél, kövess minket instagramon (@kattanjki) és használd a #kattanjki hashtaget.

Havas-Nagy Noémi

_rnz1654.jpg

5 éve dolgozom esküvői és családi fotósként. Mindig ügyelek arra, hogy a fotózás a munka mellett hobbiként is megmaradjon, ezért rendszeresen "örömfotózok". Kedvenc témáim saját kislányaim, akikről születésük óta már rengeteg képet készítettem. Azt hiszem a stílusomat leginkább az ellenfények, az erős kontrasztok és a földszínek jellemzik.
www.veledszep.hu
www.instagram.com/veledszep

A bejegyzés trackback címe:

https://kattanjki.blog.hu/api/trackback/id/tr3215807750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kéki béla 2020.06.14. 21:10:43

Azt hittem, megint "szakért" valaki. De ezek többsége tényleg jól sikerült.

Mi ez az egész?

A fotózás terápia: kikapcsol, feltölt, inspirál, az alkotás örömét adja. Hiszünk benne, hogy így lehet újra és újra “kikattanni”. Azért fogtunk össze több fotós anyukával és indítottuk el ezt az oldalt, hogy a lelkesedésünkből, tapasztalatunkból nektek is átadjunk, és inspiráljunk titeket, hogy fényképezzetek.

Csatlakozz hozzánk! Kövess minket Instagramon (@kattanjki), használd a #kattanjki hashtaget, lépj be bátran a Facebook csoportunkba!

Friss topikok

süti beállítások módosítása