Családi hangulatvideó készítése – 1. rész: Felvétel!

Ott van a fényképezőgéped tárcsáján a videó funkció jele, de eddig még soha nem merted használni? Izgat a gondolat, mit lehetne kihozni belőle, örülnél, ha a családról mozgóképi anyag is készülne, de nem tudod hogyan kezdj hozzá? Kétrészes sorozatunkkal egy kis kedvcsinálót szeretnék adni azoknak, akik szívesen túllépnék saját határaikat és kipróbálnák magukat a videózásban is.

veledszep_200427172134.jpg

Plusz egy érv a mozgókép mellett

Ahhoz, hogy saját magunknak, pusztán emlékőrzés és az alkotás öröme céljából készítsünk néhány felvételt, igazán nem kell több némi bátorságnál és persze egy videózni képes eszköznél. Miért érdemes belevágni? Mert a videó sokkal erőteljesebben képes átadni egy hangulatot. Gondoljunk csak arra, mikor filmet nézünk. Izgulunk a főszereplők helyett is, félünk, ha éppen ijesztő helyzet van, vagy akár könnyekben törünk ki. Sírtatok valaha egy fotó láttán? Egy film nézése közben? Fogadni mernék, hogy az utóbbi gyakrabban fordult elő.

Aki már viszonylag otthonosan mozog a fotózásban, az joggal gondolhatja, hogy a videóval kapcsolatban sem a nulláról indul, hiszen sok átfedés van a kettő között. Ugyanúgy figyelni kell a fényekre, a kompozícióra, színekre, alanyaink viselkedésére, interakcióira. Mégis, a kettő nagyon sokban különbözik egymástól. Aki próbált már felváltva fotózni és filmezni, tudhatja, milyen nehéz és nagy gyakorlatot igénylő művelet ez. Ahhoz hasonló, mint amikor hirtelen át kell váltanunk egyik nyelvről a másikra. Úgy érezhetjük, mintha nem csak a fényképezőgép tárcsáját állítanánk át egy másik funkcióra, hanem az agyunkat is. Ezért aki sokat fotózik, annak a videózás igazi felüdülés lehet: új kihívás, amely másfajta készségeket igényel. Kilépés a megszokottból, a komfortzónából.

Mi legyen a témánk?

Filmünknek nem kell forgatókönyv vagy rendezés, célunk, hogy átadjunk egy aktuális életérzést. Hogyan éltük meg a családi kirándulást, egy közös sétát vagy az otthoni bekuckózást, amikor odakint ömlött az eső? Próbáljuk megörökíteni a sok kis apró részletet, hogy minél színesebb összképet kapjunk. Ugyanazokat a trükköket alkalmazhatjuk, amelyekről a Történetmesélés fotókkal című posztban olvashattatok. Törekedjünk a szituáció minél változatosabb bemutatására.

Ahogy nevéből is látszik, a mozgókép alapeleme a mozgás. Ahhoz, hogy érdekes legyen, történnie kell valaminek a szemünk előtt. Ez a mozgás persze sokféle lehet. A lassú, szinte alig észrevehető mozdulatok (hajladozó ágak, árnyékok változása a földön, emelkedő és süllyedő mellkas) a nyugalmat, a gyorsak és váratlanok (szaladgálás, pörgés-forgás, közös játék) az izgalmat erősítik bennünk. Mindezeket előidézhetik a videó szereplői, vagy maga az operatőr. Amennyiben tárgyunk teljesen mozdulatlan, érdemes legalább egy minimális mértékben helyet változtatnunk felvétel közben.

Gyerekeket fotózni sem egyszerű, videózni még annál is nagyobb kihívás. Nem csak egy-egy jó pillanatot kell elkapnunk, hanem annak egész sorozatát. Ne spóroljunk a nyersanyaggal! Sokszor csupán a szerencse kérdése, hogy sikerül-e megörökítenünk egy jó mozzanatot. Meg kell tanulnunk egy kicsit a jövőbe látni: megfigyelve viselkedésüket az adott szituációban, próbáljunk rájönni a következő lépésre.

Ne legyünk magunkhoz túl szigorúak! Valószínűleg nem lesznek mindig élesek az arcok vagy stabil a kameránk, de ebbe a műfajba ez belefér. Ha sikerül megragadnunk a hangulatot, higgyük el, a többivel senki nem foglalkozik majd. Láthatjátok, hogy az én videómban is sok hasonló kis baki van, mégis nagyon szeretem, mert mindig emlékeztetni fog arra a pár hónapra, amikor ilyen sok időt tudtunk együtt tölteni. A lányaim pedig gyakorlatilag egész nap tudnák nézni a róluk készült kisfilmeket :)

<

Tippek: Hogyan küszöböljük ki a rázkódást?

  • Kerüljük a nagyobb mozgásokat! Ahhoz, hogy például sétálni tudjunk kameránkkal, komolyabb felszerelés kell, ezért ezzel inkább ne próbálkozzunk. Ha mozdulunk is vele, ez legyen minimális és inkább lendületes, mint lassú, mert utóbbit szinte lehetetlen egyenletesen kivitelezni. Határaink leginkább attól függnek, milyen stabilizátorral rendelkezik a gépünk.
  • Amennyiben inkább a könnyebb megoldást választjuk és egy helyben maradunk, használhatunk állványt vagy letehetjük a gépet valamilyen egyenes felületre. Számoljunk azzal, hogy ez a módszer eléggé behatárolja lehetőségeinket és megnehezíti számunkra a helyváltoztatást.
  • Egy fokkal rugalmasabb megoldás, ha az állványt összecsukva tartjuk és csupán a magasságát állítjuk be. Így gyakorlatilag támasztékként használjuk és könnyebben mozgunk vele.
  • Némi gyakorlást igényel, de ha ügyesek vagyunk, stabilan meg tudjuk tartani kameránkat kezünkben is. Ebben a helyzetben tudunk legjobban reagálni az eseményekre. Két kézzel tartsuk a gépet, felkarunkat szorítsuk szorosan a testünkhöz és feszítsük ki a nyakpántot a lehető legstabilabb állapot eléréséhez.

Remélem kellőképpen meghoztam a kedvetek a videózáshoz és elkezditek használni ezt a funkciót is a gépeteken. A második részben majd arról olvashattok, hogy az felvett anyagokból hogyan készítsetek hangulatos pár perces videót.

Ha tetszett a bejegyzés, szeretettel várunk facebook csoportunkba is. Ha még több inspirációt szeretnél, kövess minket instagramon (@kattanjki) és használd a #kattanjki hashtaget.

Havas-Nagy Noémi

_rnz1654.jpg

5 éve dolgozom esküvői és családi fotósként. Mindig ügyelek arra, hogy a fotózás a munka mellett hobbiként is megmaradjon, ezért rendszeresen "örömfotózok". Kedvenc témáim saját kislányaim, akikről születésük óta már rengeteg képet készítettem. Azt hiszem a stílusomat leginkább az ellenfények, az erős kontrasztok és a földszínek jellemzik.
www.veledszep.hu
www.instagram.com/veledszep

A bejegyzés trackback címe:

https://kattanjki.blog.hu/api/trackback/id/tr4615811858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dreamworldphotohu 2020.06.17. 11:05:06

Nagyon tetszik a videó <3 Én mondjuk mobillal és gimballal tervezek videózni, de még mindig nem sikerült igazán megtenni az első lépést. Felvettem rengeteg videót, aztán már a válogatásnál megakadtam, képeket annyival könnyebb szelektálni. Szerintem kell valami sztori, meg hogy a hosszúsága limitált legyen, különben olyan uncsi lesz, mint az én beszélő fejes videóim :P

Kataphotoz 2020.06.17. 19:04:31

Noémi, a következő részben kitérsz a zenevàlasztàsra is? Mert a videódban az is zseniàlis!!! ♡

veledszep 2020.06.26. 09:13:53

@dreamworldphotohu: Igen, én is nagy dilemmában voltam, hogy önmagában ez a videó mennyire állja meg a helyét, mert sztori nem nagyon van és kicsit kevés az olyan felvétel, ahol a gyerekek valóban interakcióba lépnek vagy aktívan csinálnak valamit. Talán ezért is lett ilyen rövid, pedig anyag volt bőven, de így a végén az ölelkezős résszel mégis kereknek érzem, még ha nincs is túl sok érdekes történés, inkább csak egy szelet a hétköznapjainkból :) Egyébként hanggal is lehet színesíteni a videókat, kis kiragadott mondatokkal, amit mondanak akár a videóban, akár külön hangként felvéve. Erről is lesz szó a második részben :)

veledszep 2020.06.26. 09:14:31

@Kataphotoz: Köszi, igen, lesz szó erről is :)

Mi ez az egész?

A fotózás terápia: kikapcsol, feltölt, inspirál, az alkotás örömét adja. Hiszünk benne, hogy így lehet újra és újra “kikattanni”. Azért fogtunk össze több fotós anyukával és indítottuk el ezt az oldalt, hogy a lelkesedésünkből, tapasztalatunkból nektek is átadjunk, és inspiráljunk titeket, hogy fényképezzetek.

Csatlakozz hozzánk! Kövess minket Instagramon (@kattanjki), használd a #kattanjki hashtaget, lépj be bátran a Facebook csoportunkba!

Friss topikok

süti beállítások módosítása