Amikor a fotós fára mászik

Ha szeretnénk megoldani egy problémát vagy fejlődni valamiben, sokszor az segít a legjobban, ha a dolgot egyszerűen más szemszögből nézzük. Ez igaz az életben és a fotózásban is. Szinte már magamat ismétlem, de nem lehet eléggé hangsúlyozni: soha nem féljetek kilépni a komfortzónából. Számomra az igazi fotós olyan, aki bármire hajlandó egy jó kép érdekében, az sem zavarja, ha furcsán néznek rá az emberek vagy piszkos lesz a ruhája. Láttam már fényképészt esküvőn kényelmesen, széken ülve kattogtatni és láttam videóst, aki kiment az ablakon a tetőre, hogy az üvegen keresztül készítsen hangulatos felvételeket a menyasszonyról. Nektek melyik tűnik profibbnak? Fake it till you make it, szoktuk mondani manapság. Ha profinak akarsz tűnni, ne félj megvalósítani a legőrültebb ötleteidet sem.

A nagy könyvben meg van írva, hogy az embereket szemmagasságból vagy kicsit az alatt kell fotózni, így jön létre a rogyasztott és görbe hátú, tipikus fotós testhelyzet, gyerekportréknál pedig a guggoló vagy féltérdre helyezkedő pozíció. Nincs is ezzel semmi baj és az esetek 70-80%-ban tökéletesen működik is, de ha kizárólag így fotózol, akkor az kissé egyhangú végeredményt eredményezhet. Mindig igaz, hogy a szabályokat először meg kell tanulni, hogy azután áthágjuk őket, de ha ez a része már jól megy, akkor ideje továbblépni.

Felülről

Megfigyelted, hogy az instagram tele van felülnézeti képekkel? Ez a beállítás egyszerre meglepő és izgalmas, mert szabad szemmel nagyon ritkán tapasztalunk ilyen látványt. Én szinte minden fotózásomon megpróbálok készíteni néhány fotót ilyen szemszögből, mert színesíti és változatosabbá teszi az elkészült képanyagot. Az esetek többségében ez azt jelenti, hogy felmászok egy fára. Már egész kis gyűjteményem van arról, hogyan néz ki a kilátás egy fa tetejéről télen, tavasszal, nyáron, ősszel.

Nézd végig a galériát a magasból készült képekről!

Tippek fölülnézeti képekhez

  • Olyan fát vagy épületet keress, amire könnyen fel tudsz mászni, fotóalanyaid pedig alá tudnak helyezkedni. Mondanom sem kell, hogy végig nagyon vigyázz magadra és a felszerelésedre!
  • Használj nagylátószöget!
  • Úgy helyezd el őket, hogy amennyire csak lehet, pontosan alattad legyenek.
  • Válassz nekik olyan teshelyzetet, hogy valamilyen szinten az arcuk is látható legyen, például fektesd le őket hanyatt vagy kérd meg, hogy felfelé nézzenek
  • Ha a nap fölöttük van, az egyrészt a fények szempontjából sem jó, másrészt hunyorogni fognak. Utóbbi még felhős időben is igaz lehet, hiszen olyankor is kellemetlen felnézni az égre. A legjobb, ha a fa vagy az épület árnyékában vannak, így a hunyorgás elkerülhető.
  • Nincsen se fa, se épület, amire fel lehetne mászni? Kérd meg a fotóalanyokat, hogy feküdjenek a földre és nyújtsd föléjük a fényképezőt, amilyen magasra csak tudod. Némi gyakorlással vakon is egészen jó képeket lehet készíteni, ráadásul ez a módszer tárgyfotózásnál is jól alkalmazható.

allo_fekvo.jpg

Oldalról

Ahogy felső nézetből sem hétköznapi képet kapunk témánkról, úgy a teljes oldalnézet is egy kissé szokatlan hatást kelt. Ezt úgy érhetjük el, hogy szemmegasság alól, leguggolva vagy akár fekvő helyzetből készítjük a fotót. Ha témánk valamilyen magaslaton van, mi pedig lentebb és távolabb helyezkedünk, még érdekesebb hatást érhetünk el. Minél különlegesebb pozíciót veszünk fel, annál egyedibb és megdöbbentőbb szöget tudunk elkapni.

28515233_543291462736679_6433663866064835205_o.jpg

28619176_543255039406988_959320751676067353_o.jpg

veledszep_200606185541.jpg

70476569_901406446925177_8079754238864916480_o.jpg

Alulról

Hason fekvő fotós – ez talán nem annyira különleges látvány. Nade háton? Vajon próbáltatok már ilyen szögből nézni a dolgokra? A hálószobátok plafonján kívül? Mikor feküdtetek utoljára fűben, bámulva az eget? Virágmező közepén? Otthonotokban a padlón? Egy teljesen más világ tárul elénk. Próbáljátok ki!

Mikor érdemes alsó nézetből fotózni?

  • Amikor szeretnénk valaminek a magasságát kiemelni.
  • Amikor azt akarjuk, hogy a „plafon” is legyen a képen.
  • Amikor a nap fák között átszűrődő fénye még magasan van.
  • Ha fotóalanyunkat magasnak és tiszteletet parancsolónak szeretnénk ábrázolni.
  • Egyszerűen csak a poén kedvéért.

     

28162138_539988163067009_1601194495804130681_o.jpg

img_9387.JPG

28699081_544282252637600_6862826097604995733_o.jpg

 

Helyezd magad a képbe

Szintén csak az instás fotókat tudom itt példának hozni, tipikusan azt, amikor felülnézetből fotózva belelógnak a cipős lábak a képbe vagy a fiú kezét húzó lány, aki különféle helyekre vezeti párját. Amikor a fotós valamilyen testrésze szerepet kap a képen, ezzel élettel tölti meg azt. Úgy érezzük magunkat, mintha ott lennénk, ahol ő, mintha odahúznának minket abba a pillanatba, a szituációba. Ebben az esetben a nézőpont egy hétköznapi szemszög, ami ha megfefelően van elkapva, akkor olyan, mintha a fotós szemével látnánk. Sokféle verziója lehet ennek, nem csak ezek a tipikus és szinte már elcsépelt beállítások. Ha például gyerekünket fotózzuk fölülnézetből, akkor pontosan azt adjuk át, ahogyan anyaként látjuk őt, ez is egy érdekes és izgalmas megoldás lehet.

dfgfdf.jpg

Kihívás!

Kedvet kaptál a nézőpontváltáshoz? Vegyél részt a kihívásban! Nincs más dolgod, mint… felmászni egy fára! Vagy épületre, bármire és készíteni egy felülnézeti képet. Ezután posztold a #kattanjki hashtaggel ellátva és ha tudsz, mellékelj werkfotót is! A legjobb alkotásokat itt mutatjuk majd be augusztus 1-én!

Ha tetszett a blogposzt, gyere facebook csoportunkba és inspirálódj velünk, vagy kövess minket instagramon (@kattanjki) !

Havas-Nagy Noémi

_rnz1654.jpg

5 éve dolgozom esküvői és családi fotósként. Mindig ügyelek arra, hogy a fotózás a munka mellett hobbiként is megmaradjon, ezért rendszeresen "örömfotózok". Kedvenc témáim saját kislányaim, akikről születésük óta már rengeteg képet készítettem. Azt hiszem a stílusomat leginkább az ellenfények, az erős kontrasztok és a földszínek jellemzik.
www.veledszep.hu
www.instagram.com/veledszep

A bejegyzés trackback címe:

https://kattanjki.blog.hu/api/trackback/id/tr2416037384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dreamworldphotohu 2020.07.25. 20:11:05

Most olvastam csak el, szuper lett, nagyon tetszik :)

Mi ez az egész?

A fotózás terápia: kikapcsol, feltölt, inspirál, az alkotás örömét adja. Hiszünk benne, hogy így lehet újra és újra “kikattanni”. Azért fogtunk össze több fotós anyukával és indítottuk el ezt az oldalt, hogy a lelkesedésünkből, tapasztalatunkból nektek is átadjunk, és inspiráljunk titeket, hogy fényképezzetek.

Csatlakozz hozzánk! Kövess minket Instagramon (@kattanjki), használd a #kattanjki hashtaget, lépj be bátran a Facebook csoportunkba!

Friss topikok

süti beállítások módosítása