Így szerkessz a mobiloddal! 5+1 képszerkesztő app fotósoknak

mobilebw-1.jpg

Nem vagyok különösebben egy kocka alkat, mégis, már az előző mobilos cikkem megírásakor tudtam, hogy a folytatásban muszáj lesz kitérnem a képszerkesztő applikációkra.

Előzőleg írtam (és persze azóta is tartom), hogy az okostelefonok is kiváló "játszóteret" nyújtanak a tanulni vágyó fotósoknak. Pontosan emiatt éreztem szükségét kitérni a legfontosabb appokra, hiszen manapság már a képszerkesztés összes lényegesebb aspektusa elérhető ezekben az alkalmazásokban is; legyen szó a színek módosításáról, kontrasztról, ecsetekről, vagy filterekről...

Nem kell tehát bivalyerős "vassal" és a legújabb Adobe programmal rendelkeznünk ahhoz, hogy tanulgatni kezdjük az utómunkázás csínját-bínját, hiszen a megoldás most (is) csak egy "hüvelykujj"-nyújtásnyira van.

Összeszedtem hát az appokat, amikkel volt már dolgom, felcsaptam a guglit további infókért, letöltöttem és böködtem egy délutánon keresztül néhány extra alkalmazást, hogy végül gyúrjak Nektek egy gyűjteményt.

Íme a - szerintem - legizgalmasabb hatos!

 

1, Snapseed

Bevallom őszintén, hogy a Snapseed a number one app, amihez képszerkesztéskor nyúlok - ha nyúlok egyáltalán. Nekem bőven elég, ami benne van.

Nem lehetek ezzel egyedül, mert a #kattanjki Facebook csoportunkban végzett rögtönzött kutatásomból szintén az derült ki, hogy a legtöbben ezt az alkalmazást választják a mobilos szerkesztéshez.

A Snapseed egyébként a Google "gyermeke", így vásárlást nem igényel, mondjuk úgy, hogy teljes mértékben ingyenesen használható.

Amiért kifejezetten szeretem, az a könnyű kezelhetőség: kis gyakorlás után a csúszkák és a különböző menük opciói könnyen kézreállnak. Másik nagy előnye, hogy egész jól lehet vele a perspektívából adódó térbeli torzulásokat korrigálni, és így mondjuk egy fotót szimmetrikussá tenni.

Vannak benne olyan hasznos - bár általam ritkán használt - funkciók is, mint a Dodge&burn, Lens blur (lencse elmosódás), kettős expozíció (double exposure) vagy a HDR, és olyan totálisan haszontalanok is, mint a szemcsés megjelenítés (grainy film), a vintage filterek, vagy a vignette keret.

A lényeg: arra, hogy a különböző funkciókkal, fogalmakkal és használhatóságukkal tisztába kerüljünk, szerintem remek kis alkalmazás. Minden benne van, amire fotósként szükséged lehet - meg amire sohasem lesz.

inshot_20181127_145652708.jpg

 

2, Adobe Lightroom for mobile

Egyik kedvenc képszerkesztőnk mobilos kistestvére, részben ingyenes, részben fizetős funkciókkal.

A desktop verzióból ismert alap lehetőségek ebben is helyet kaptak, illetve a méltán híres és közkedvelt presetek (filterek) is megvásárolhatóak a mobil verzióra is. (Persze sajátokat is készíthetünk és menthetünk el.)

A Snapseednél említett geometriális javítás, vagy az ecset használata itt már fizetős opció, csakúgy, mint az eszközök közötti szinkronizálás.

Ami miatt az LR megintcsak kiváló terep a tanoncok számára, az nem csak maga a szerkesztő, hanem a beépített kamera funkció, ami sok esetben nagyobb mozgásteret jelent a telefonunk eredeti kamera funkciójához képest. Fotózhatunk RAW-ban, állíthatjuk pl. az ISO-t, vagy használhatunk hosszú záridőt. Mindezt úgy, hogy még csak egy "tisztességes" fényképezőgépet se vettünk a kezünkbe...

 

3, VSCO

Ez az az app, aminek nevével már mindenki találkozhatott legalább instagrammos hashtag formájában. Emlékszem, évekkel ezelőtt nekem annyira bökte a csőrömet, hogy mi a frász az a VSCO (ejtsd egyébként: 'viszkó'), hogy rákerestem a Google-ban. Volt ám "aha"-élmény!

Na de: ha trendi, "instás" képet szeretnél végeredménynek, akkor ne keress tovább, a VSCO lesz a te legjobb barátod. Noha szintén rendelkezik beépített kamera funkcióval, és a legfontosabb tényezőket (mint pl. expó, szaturáció, élesség vagy akár a bőrszín) is ugyanúgy lehet állítani benne, mint a fenti példáknál, mégis legtöbben az alap filterek miatt használják ezt az alkalmazást. Nem mondom, tényleg vannak jó presetek, számomra azonban kicsit kiábrándító szokott lenni, hogy a leginkább teccetősek mind-mind fizetős opciók. Hát persze.

Mindegy, az applikáció az alapfogalmak gyakorlására szintén kiváló opció, a csilli-villi filtereknek köszönhetően pedig még a tanulási folyamat elején sem kell "trendi" fotó nélkül hagynunk éhes közönségünket. A VSCO egyébként a többiekhez képest kicsit tovább is gondolta önnön funkcióját: már konkrét közösséggel és előfizetői tartalmakkal is rendelkezik.

lrm_export_20562512800435_20181123_141128938.jpeg

 

4, Photoshop Express

Olyannyira nem vagyok geek, hogy a Photoshop desktop verziójával is még csak mostanában ismerkedem.

Éppen ezért nem is volt túl sok elvárásom, prekoncepcióm a mobil verzóval kapcsolatban sem. Annyit azért elárulhatok az alkalmazás kapcsán, hogy messze ne gondoljatok olyan széleskörűen használható tool-ra, mint a desktop verzió, de "játékszer" azért itt is akad bőven. A "healing" funkció például olyannyira könnyen kezelhető, hogy laza pár perc alatt kiretusáltam az összes anyajegyet a karomról....

Egyedüli szerkesztőnek nem jó, mert hiányoznak belőle a legalapabb beállítások (kontraszt, expó, highlight, shadow...), de ha azokon túl vagyunk, és átimportáljuk ide a félkész képet, akkor itt is van még bőven mit "böködni": adhatunk például bokeh hatást a képhez, szerkeszthetünk a perspektíván, csinálhatunk kollázst... vagy épp leszedhetjük azokat a bizonyos anyajegyeket is.

(Rossz hír a Photoshop desktop rajongóknak azonban, hogy a mobil verzióban nincs mód a layerek használatára.)

 

5, Instagram

Noha az Instagramra a legtöbben nem képszerkesztő alkalmazásként tekintünk, a lényeg mégis benne van. Állíthatunk a kép dőlésszögén, az expón, a színeken, sőt még az élességen és a lencse-homályosításon (tilt shift) is. Az eredeti, azóta széles körben átvett és elterjedt filterek is megtalálhatóak az alkalmazásban. Részemről pluszpont, hogy egyénire szabhatóak, bár elmenteni saját presetként sajnos nem lehet őket.

Azért tartom az Instagramot ildomosnak arra, hogy bekerüljön egy ilyen válogatásba, mert kompakt és minden alap funkciót tartalmaz. (Az meg külön kényelmes, hogy rögtön posztolhatjuk is a végeredményt.)

Ami miatt én mégsem az Instát (hanem a Snapseedet) használom az alap szerkesztésre, az abban keresendő, hogy a funkciói valahogy nem olyan "látványosak". A Google szerkesztőjével összességében szebb, erőteljesebb, látványosabb munkát lehet végezni, még az ilyen - mindkét alkalmazásban megtalálható - alap funkcióknál is.

 

+1 PicsArt

Világ Andy Warholjai itt egyesüljetek!

Hát mit is mondjak... egy gonosz időcsapda ez az alkalmazás. Annyi csilli-villi, meghökkentő, művészi, vagy épp brutál menő opció van benne, hogy még azt is megbocsájtom neki, hogy netto 3 másodpercenként akarja velem megvetetni a fizetős verziót.

Ezzel az egy mondattal egyébként le is írtam mindent, amit a PicsArtról tudni érdemes. Extravagáns funkciók és filterek tömkelege, amelyet a lifestyle szerelmesei maximum "játszásiból" próbálgatnak ki.

Mégis ott csücsül a telefonomon, mert ha a jövőben extravagáns tartalmat akarok rittyenteni (mondjuk egy Insta sztorihoz), biztosan ezt az alkalmazást indítom majd el.

 

Summa summarum: könnyű elveszni a képszerkesztő appok tengerében, hiszen rengeteg alternatívából válogathatunk. A legfontosabb funkciókat szinte bármelyikben elérhetjük, a különbséget leginkább csak a használhatóság, az extra tartalmak és a szerkesztő minősége adja.

Gyakorolni, tapasztalni szerintem tökéletesek.

Ha azonban kellően kiéltük magunkat, ne feledjük: a kevesebb néha (azaz mindig) több! Gondolnád például, hogy az alábbi képen semmi módosítás nincs? (Ráadásul még mobillal is készült...)

img_20200513_162912_587.jpg

 

A kihívás

Remélem, hogy ezzel, és az előző cikkemmel sikerült egy kicsit más megvilágításba helyeznem a "mobilos" fotózást, és kedvet kaptál Te is a kísérletezéshez! Itt a remek alkalom, hiszen a következő kihívásunk is ehhez a témához kapcsolódik: a következő 10 napban szeretettel várom a telefonnal készített fotóitokat!

A témát, a szerkesztést (vagy annak komplett elhagyását) teljesen Rátok bízom, a lényeg, hogy a fotó mobillal készüljön és persze feltöltéskor használjátok a #kattanjki hashtaget!

 

Ha tetszett a bejegyzés, szeretettel várunk facebook csoportunkban is. Ha még több inspirációt szeretnél, kövess minket instagramon (@kattanjki) és használd a #kattanjki hashtaget !

 A szerzőről:

BOGNÁR KATALIN

Régóta szenvedélyem a fotózás, de csak a lányom születése után éreztem azt igazán, hogy megtaláltam a "témámat".
Képeimmel nem annyira a tökéletes vizualitásra, mind inkább egy-egy hangulat, érzelem, kötődés átadására törekszem minden egyes alkalommal. Nagy rajongója vagyok az otthon készített családfotóknak: a megszokott környezet, a szeretett tárgyak azok, amelyek ezeket a képeket még inkább meghitté, és örök emlékké varázsolják. Nagyon megtisztelőnek érzem, amikor egy-egy ilyen fotózás alkalmával a család - ha csak pár órára is - beenged az otthonába és abba a különleges kis egyégbe, amit a családjuk képvisel.

Instagram: @kataphotoz

Fotó: designhorf

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kattanjki.blog.hu/api/trackback/id/tr1315752878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dreamworldphotohu 2020.06.10. 10:28:09

A csoportot lehet, hogy torzítja kicsit, hogy a követőimnek nagyon sokat nyomtam a Snapseedet ;)

Kataphotoz 2020.06.10. 12:06:22

@dreamworldphotohu: nem baj, nem írtam, hogy a kutatás reprezentatív. :) :)

2020.06.11. 12:44:06

A Photoshop Express-ben természetesen van kontraszt, expó, highlight, shadow, stb., mobilos verzióban lent a negyedik fület kiválasztva találod meg ezeket. De még olyanok is vannak, hogy zajszűrás, dehaze, élesítés, stb., stb. És RAW-t is tudsz vele szerkeszteni, JPEG-me menteni, szemben a Lightroom ingyenes mobilos változatával. És van Windows-ra is Photoshop Express, az is ingyenes. Korlátokba akkor ütközik az ember vele, mikor kiderül, hogy ezen csúszkák közül a fontosabbak túl kicsi tartományban mozognak, pl. a highlights minimumra csökkentése van hogy kevés, míg egy jobb szerkesztővel nem lenne az. Na meg ugye a Lightroom-al szemben ez csak egyszerre egy kép szerkesztésére alkalmas, meg minden téren sokkal fapadosabb.

A Lightroom előnye még, hogy ha desktopon is az új Lightroom-ot használod, nem a Classic-ot, akkor a felhőt használva bármikor automatikusan szinkronban van a kettő, pl. megszerkesztetted a képeidet PC-n, aztán eszedbe jut valami útközben, és belenyúlhatsz telefonnal. Bár szerintem a telefon eleve sokkal kevésbé alkalmas kép szerkesztésre, és a tablet sem az igazi.

A telefonnal RAW fotózáshoz és a záridő állításhoz viszont az kell, hogy a telefon gyártója ne tiltsa le ezen funkciókat. Ha letiltotta, akkor mindegy milyen appal próbálod, Lightroom vagy valami ingyenes alternatíva, nem fog menni, csak ha root-olod. A legtöbb gyártó alsótól a középkategóriáig tiltja, csak felette szabad a pálya, kivéve akik Android One készüléket gyártanak, ott ez nem jelent akadályt.

basaja 2020.06.12. 07:15:22

Nagyon jó a Snapseed,a Photoshop Express és van még egy, ami szuper:a ToolWiz.Szenzációs kis alkalmazás,én azt is ajánlom,jó játék az utómunkára.

basaja 2020.06.12. 07:15:25

Nagyon jó a Snapseed,a Photoshop Express és van még egy, ami szuper:a ToolWiz.Szenzációs kis alkalmazás,én azt is ajánlom,jó játék az utómunkára.

Kataphotoz 2020.06.12. 09:28:35

@Zabalint: köszönöm szépen a nagyon hasznos és alapos kiegészítést!!!!

Kataphotoz 2020.06.12. 09:29:10

@basaja: Juj köszi, meg fogom nézni!

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2020.06.12. 17:00:53

Eddig valahogy nem vitt rá a lélek, hogy egy tenyérnyi kis sz@r képernyőn elkezdjek fotószerkeszteni.El nem tudom képzelni, hogy egy ilyen kis méretű felületen hogyan lehet bármi érdemi munkát végezni.Illetve az ember a krumpli, virsli ujjával hogy tud olyan precízen odamutatni egy területre, mint az egérrel?Ha meg felnagyítom a képet akkorára, hogy egy pixel két centi sugarú kör legyen, akkor meg az adott pont környezetéből , további részéből nem látok semmit se...Szóval ez elég cseszlováknak tűnik. :D
De mivel sok jót olvastam a sznapszídről, ráveszem magam, hogy adjak egy esélyt neki.De inkább egy 10 collos táblagépen próbálom ki.Valahogy átviszem a képeket a telefonról, nem kezdek el táblagéppel fotózni... :-))
Egyébként hasznos poszt volt, köszönet érte.
A VSCO-ról nekem a viszkókuplung jutott eszembe, gépipari megoldás, forgó tengelyek időszakos összekötésére.
:D
Ja, és a picsart az nem egy társas vállalkozási forma, ugye?
(Gyk: részvénytársaság...)
:D

Kataphotoz 2020.06.26. 09:36:36

@geegee: Ne haragudj a késői reakcióért, "fejben" pedig már hamarabb válaszoltam, becsszó. :) Örülök, ha tetszett a cikk. Egyébként jogos a felvetésed, sokáig nekem sincs humorom a képernyőt b..szkurálni, pedig még csak virsli ujjaim sincsenek. (Inkább a ropi felé hajaz...) De a laptopra átvinni sincs kedvem / türelmem, így meg kicsit 22-es csapdája az egész. Végül szinte mindig a telefonos pötyögést választom.
Félve kérdezem csak meg, az ciki, ha nem tudom mi az a viszkókuplung? (De ezentúl nekem is az fog autómatice beugrani, nagyon kösz érte... :D )

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2020.06.27. 04:42:21

@Kataphotoz: Haha, dehogy ciki. Tengelyek nem állandó összekötésének egyik módszere.Autómechanika.Pédia Viktória honlapja is ismeri:
en.wikipedia.org/wiki/Viscous_coupling_unit
És amúgy egy remek szó.
:D

Mi ez az egész?

A fotózás terápia: kikapcsol, feltölt, inspirál, az alkotás örömét adja. Hiszünk benne, hogy így lehet újra és újra “kikattanni”. Azért fogtunk össze több fotós anyukával és indítottuk el ezt az oldalt, hogy a lelkesedésünkből, tapasztalatunkból nektek is átadjunk, és inspiráljunk titeket, hogy fényképezzetek.

Csatlakozz hozzánk! Kövess minket Instagramon (@kattanjki), használd a #kattanjki hashtaget, lépj be bátran a Facebook csoportunkba!

Friss topikok

süti beállítások módosítása