Hogyan növeld a kreativitásodat?
Tippek, trükkök, ha nem jön a Múzsa

Fotós anyukák (meg bárki) inspiráló közössége - hangzik blogunk alcíme. 

Neked mi jut eszedbe az ‘inspiráció’ szóról? 

 

Nekem leginkább Múzsa, akinek sajnos pajkos szokása el-eltünedezni. Hol csordultig vagyunk vele, mert folyamatosan zaklat (persze a legalkalmatlanabb pillanatokban), hol pedig nagyokat sóhajtozunk utána: ó, csak jönne már! 

 

Noha nem végeztem közvélemény kutatást, mégis bizton merem állítani, hogy minden fotós kolléga megtapasztalta már ezt a sivár, motiváció és ötlet mentes időszakot. 

Annyi cikk szólt már itt a blogon is arról, hogy mit tehetünk, ha nem jön az ihlet, hogy gondoltam egy csokorba szedem őket, a saját - elsőre talán kicsit távoli - tippjeimmel megszórva. 

titymobw-1.jpg

 

Figyelem, az általam oly’ kedvelt 10+1 formáció következik megint! 

 

1, Válts perspektívát! 

Nem kell a közelmúlt vizén (vagy a blogunk cikkei között) messzire eveznünk, hiszen nemrég Noémi osztott meg velünk igen jó ötleteket a perspektíva-váltáshoz

Valóban, a szokásos nézőpont változtatása remek komfortzónán kívüli élményt és új ingereket ad. Szinte felfordul a világ - akár szó szerint is! 

 

2, Fogj bele egy kihívásba!

Manapság rendkívül divatosak a kihívások, legyen szó öltözködésről, táplálkozásról, vagy éppen a fotózásról. Előszeretettel játszunk vele mi is, és buzdítunk Titeket hasonló, őrült feladatokra. 

Anikó volt olyan elvetemült, hogy megfogadta: egy éven keresztül minden nap kattint egy párat. (A tapasztalatait itt olvashatod.) Én pedig a júliusomat dobtam fel egy kis ön-kihívással: már a gépemen változtattam a beállításokon, és fekete-fehérben lőttem el az összes képemet. Mondanom sem kell, hogy jó néhány érdekes tapasztalattal gazdagodtam! (Például a b&w egyszerűsége nekem több teret hagyott arra, hogy jobban a kompozícióra koncentráljak.)

Legyen bármilyen nagyszabású is a kihívás, remek alkalmat nyújt arra, hogy olyan témában, vagy módszerrel fotózz, ami esetleg magadtól eszedbe sem jutna. (Hopp, már megint a komfortzóna!)  

 

3, Feszegesd a határaidat más stílusokban is! 

Akár egy kihívás, akár egy őrült ötlet sarkall rá: a megszokottól eltérő irányzatokat kipróbálni az egyik legjobb módja kreativitásunk karbantartásának! 

Szerzőtársaim közül mindannyian bontogattuk már szárnyainkat az ismerőstől eltérő terepen. Ingrid például a fine art művészetébe kóstolt bele, én pedig Anikó kihívásának köszönhetően szerettem bele a csendélet fotózásba, vagy próbáltam Fanni buzdításának eleget téve némi minimalista látásmódot “növeszteni”. 

Sokan a mobiltelefonnal való fotózást is kemény próbatételnek élik meg, így - bevallom - az ehhez tippeket adó cikkemmel imádtalak a technikai váltásra buzdítani Titeket! 

 

Gondolj rá így: az élsportolók is végeznek a sportáguktól eltérő, ún. “keresztedzést”, amely hiába tér el a megszokottól és mozgat meg más izomcsoportokat, végül mégis a kitűzött cél könnyebb, gyorsabb eléréséhez vezet. 

 

4, Válts objektívet!

Szinte már-már szerelmi viszony fűz az 50 mm-eshez? Ideje, hogy lecseréld! 

Az egyik legegyszerűbb (fára mászást nem igénylő) módja a perspektíva váltásnak az obi csere. Kapd elő mondjuk a ritkán használt széles látószögűt, és lövöldözz azzal! Meglátod mennyivel másabb hangulata lesz még a jól megszokott jeleneteknek is!

Pro tipp: ha nem fix obid van, akkor használd is ki! (Én rendre megfeledkezem róla…)

 

5, Kerüld az arcokat!

Még évekkel ezelőtt, egy jótékonysági fotózás kapcsán kaptuk önkéntes kollégáimmal a feladatot: úgy készüljenek a képek, hogy az alanyok ne legyenek felismerhetőek rajtuk. 

Mondanom se kell, iszonyú nehéz volt ezt egész nap fejben tartani! Az ember annyira az arc - és még inkább a szem, tekintet - megörökítésére van ráhangolva, hogy komoly koncentrációt igényelt a megszokott rutintól tudatosan eltérnem. A nap végére természetesen kellően lezsibbadtam a “fordított” gondolkodástól és instruálástól, fél évvel később azonban (ugyanennek az alapítványnak egy hasonló fotózásán) meglepve tapasztaltam, hogy már sokkal könnyebben sikerült átkattannom az “arctalan” üzemmódba. (Azóta - személyes okokból - a mindennapi életben is áttértem az ilyen jellegű képekhez - is.) 

Anikó remek ötleteket osztott meg itt a blogon az ilyen jellegű képek készítéséhez is!

Innentől elkanyarodunk picit a fényképezés témakörétől, és megosztok Veled néhány “tágabb” értelemben vett trükköt. 

 

6, Nézz fel! 

Sohase fogom elfelejteni: a srác, akivel éppen csak randizgattam mondta ezt nekem, miközben Pécs belvárosának utcáin andalogtunk. Milyen igaza volt! Ezerszer jártam azokon az utcákon, mégis ezer új apróságot fedeztem így fel: szobrok, homlokzatok, érdekes formák és színek. A város egy újabb, gazdagabb arcot kapott azon a napon.  (A srác azóta a férjem, talán itt szerettem bele igazán.) 

 

7, Változtass a megszokott rutinon, járj a járatlan utakon!

Mi, emberek szeretünk sémák szerint működni: ami már bevált, azon nemigen akaródzik változtatnunk. Pedig milyen rosszul tesszük! Lépj ki abból a sokat emlegetett komfortzónából és fogj valami újba: kezdj neki egy új hobbinak, alkalmazz új szokásokat a mindennapi életben, kóstolj új ízeket, vagy akár vedd szó szerint a tanácsomat, és járj haza a megszokottól eltérő útvonalon! Meglátod, az új impulzusok a kreativitásodra (és a kedvedre) is jótékony hatással lesznek!

 

8, Légy turista a saját lakóhelyeden! 

... és ha már a járatlan utaknál tartunk: fedezd fel a lakóhelyedet és környékét - újra! 

De most komolyan!

Mikor néztél szét utoljára mondjuk az utcádban úgy igazán? Mikor látogattad meg a környéked nevezetességeit utoljára? (Fogadjunk, hogy gyerekkorodban!) Ideje, hogy pótold! Ne feledkezz meg róla közben: nézz fel is, ne csak magad elé! Ja, és vigyél fényképezőgépet! (Egy igazi turista egy tapodtat se lép a masina nélkül, nemde?)

 

9, Inspirálódj a példaképeidtől!

Aljona írt egy remek cikket arról, hogy miért jó, ha vannak példaképeink. Motiválódni lehet tőlük, ötletet meríteni, technikai trükköket ellesni. Ha úgy érzed hát, hogy semmi kedved, ihleted nincs a fényképezéshez, “csapd fel” mondjuk az Instagramot vagy az 500px oldalt, és gyönyörködj kedvedre! Ha megtetszik valami, próbáld meg ellesni, megvalósítani Te is!

Én is osztom a véleményt, hogy semmi gond nincs példaképeink másolásával mindaddig, amíg a kapott eredményt nem a saját szellemi termékünkként áruljuk, és esetleg még hivatkozunk is az ötletet adóra. 

 nagyl-1.jpg

 

10, Olvass a kreavitásról!

Nem tudom, te hogy vagy vele, de én imádok olvasni. Kikapcsol, messzire repít, és rettenetesen inspirál. Sokszor azon kapom magam, hogy gondolatban már rég a saját utamat járom egy-egy mondat hatására. 

Vallom hát, hogy a kreativitásról olvasni igenis hasznos dolog!

S noha jómagam még csak odáig jutottam, hogy átlapozzam a könyvet, mégis bátran merem ajánlani Szlafkai Éva nemrég megjelent, “Élj kreatívan” című könyvét. Telis-tele van remek, gyakorlati tanácsokkal, gondolatébresztő morzsákkal! (Alig várom, hogy sorra kerüljön, és komolyabban is elmerülhessek benne!) 

 

Egy másik, tömör ihlet-bomba Austin Kleon “Lopj úgy, mint egy művész” című kötete. Kompakt, tömör, remek ábrákkal tarkított. Garantálom, hogy beindulnak a fogaskerekeid, ha belelapozol!

 

+1 Sportolj!

Legyinthetsz, hogy nettó klisé, de ez van. A sport az egyik legjobb módja a kreativitás előcsalogatásának. (Sok más egyéb jótékony hatása mellett.) 

Én, ha túlcsordulok információval, futni megyek, hogy - szó szerint - kiszellőztessem a fejemet. Kikapcsol, megmozgat, és egy teljesen másfajta összpontosítást igényel. 

Közben bömböl a zene (szigorúan forgalommentes övezetben futok) és repkednek a gondolatok. Számomra az az igazán jó futás, amikor annyira elmélázok, hogy szinte észre sem veszem, ahogy fogynak a kilométerek. 

Válassz bármilyen sportot is, garantáltan felfrissíti a vérkeringésed, ezzel frissítve az agyad működését is. 

 

Nos, sikerült ihletet adnom Múzsa feltámasztására? Remek, akkor merülj el a megvalósításban és kattanj ki újult erővel!

Ne feledd: az elkészült képeket szeretettel fogadjuk a Facebook csoportunkban, vagy az Instagramon a #kattanjki hashtaggel ellátva!

Sok sikert!

 

A szerzőről:

BOGNÁR KATALIN

Régóta szenvedélyem a fotózás, de csak a lányom születése után éreztem azt igazán, hogy megtaláltam a "témámat".
Képeimmel nem annyira a tökéletes vizualitásra, mind inkább egy-egy hangulat, érzelem, kötődés átadására törekszem minden egyes alkalommal. Nagy rajongója vagyok az otthon készített családfotóknak: a megszokott környezet, a szeretett tárgyak azok, amelyek ezeket a képeket még inkább meghitté, és örök emlékké varázsolják. Nagyon megtisztelőnek érzem, amikor egy-egy ilyen fotózás alkalmával a család - ha csak pár órára is - beenged az otthonába és abba a különleges kis egyégbe, amit a családjuk képvisel.

Instagram: @kataphotoz

Fotó: @designhorf

A bejegyzés trackback címe:

https://kattanjki.blog.hu/api/trackback/id/tr3816132474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Mi ez az egész?

A fotózás terápia: kikapcsol, feltölt, inspirál, az alkotás örömét adja. Hiszünk benne, hogy így lehet újra és újra “kikattanni”. Azért fogtunk össze több fotós anyukával és indítottuk el ezt az oldalt, hogy a lelkesedésünkből, tapasztalatunkból nektek is átadjunk, és inspiráljunk titeket, hogy fényképezzetek.

Csatlakozz hozzánk! Kövess minket Instagramon (@kattanjki), használd a #kattanjki hashtaget, lépj be bátran a Facebook csoportunkba!

Friss topikok

süti beállítások módosítása