5+1 film, amiből inspirációt meríthetsz a fotózáshoz

Rengeteg dologból meríthetünk inspirációt, sokszor olyanokból, amire nem is gondolnánk. Festmények, zene, helyszínek, emberek, szituációk, gyakorlatilag bármi. Ezért mindig érdemes nyitott szemmel járni és jól megfigyelni a körülöttünk lévő világot.
A filmeket általában a sztori vagy a hangulat, esetleg a szereplők, a színészi játék kedvéért nézzük. Ám érdemes a történet közben jól figyelni azt is, milyen képi világot tár elénk az adott alkotás. Sokat tanulhatunk belőlük kompozícióról, fényekről, színekről, stílusról, egyéni látásmódról. Ebben a listában összeszedtünk nektek néhány filmet, amelyekben kiemelkedően sok figyelmet fordítottak a vizuális történetmesélésre.

treeoflife_web1.jpg

  1. Az Élet fája (2011)

Számomra ez a film a number one ilyen szempontból, hangulata nagy hatással volt rám és fotós látásmódomra. A kedvenc részem benne az a pár perc, amikor pusztán képi elemek segítségével bemutatja, milyen a világ egy kisgyerek szemével, egészen a megszületéstől kezdve. Könnyed esti szórakozásnak ne ezt válasszátok, igen komoly témákat feszeget és bizonyos részei inkább egy természetfilmre emlékeztetnek. Ha viszont szeretitek a nosztalgikus hangulatot, a fényekkel való játékot, a mesteri kompozíciókat, akkor mindenképpen ajánlom.

eb225de982143736eaf43240ee207ce8.jpg

  1. A Szépség és a szőr: Diane Arbus képzeletbeli portréja (2006)

Nomen est omen, tehát a film nem egy életrajzi mű a híres fotográfusnőről, hanem inkább egy kis fantáziálás. Vajon mi zajlik egy művész fejében, mitől lesz valakinek a látásmódja világhírűen egyedi? A film készítői Arbus világát próbálták leképezni a kissé lassú történetfolyamban: szépnek ábrázolni a bizarr dolgokat és taszítónak a tökéletességet. Az operatőri munka, a díszlet és a jelmezek egyszerűen lélegzetelállítóak. Nagyon-nagyon alulértékelt filmnek gondolom, pedig azért elég nagy húzónév Nicole Kidman és Robert Downey Jr.

 4292168642_6a93d114bc_o.jpg

  1. Kaliforniai álom (2016)

A híres „majdnem” Oscart kapott La la land bizonyára nem csak a rendezésnek, a színészi játéknak vagy a zenének köszönhette jelölését, hanem szépséges vizuális megjelenésének is. Ebben központi szerepet tölt be a színekkel való játék. Végre egy film, ami nem fél élénkebb árnyalatokat használni és tudja is, hogyan kell azt! De nemcsak akkor ajánlom, ha a sokszínű képi világot kedveled, minden szempontból szórakoztató és élvezetes. Kivéve persze, ha a hátadon futkos a hideg a musicalektől.

lalaland.jpg

  1. Zuhanás (2006)

A gyerekeknek szóló filmek látványvilágát gyakran fölturbózzák, de sajnos nem mindig van mögötte igazán jó történet vagy üzenet (lásd pl. Időcsavar, A diótörő és a négy birodalom). Így lehet, hogy elkápráztat elsőre a film, de a végén valahogy mégis csalódottan jövünk ki a moziból. Nem így a Zuhanás esetében, ahol egy nagyon komoly üzenet, természetes és szerethető karakterek és szituáció áll a középpontban, megspékelve egy kis fantáziavilággal. Alulértékelt, csodálatos alkotás.

757ac9bfa0212c544d559795ee135230.png

  1. A nagy hal (2003)

Gyakorlatilag szinte minden Tim Burton filmet felvehetnék erre a listára, hiszen igaz rájuk, hogy a látvány már önmagában elmesél egy sztorit és jól kiegészíti magát a cselekményt. Filmjeiben egyedi, gyakran bizarr fantáziavilágokat teremt, amelyek azonban valahol mégis emlékeztetnek a valóságra és talán éppen ez a legijesztőbb bennük. Azért A nagy halra esett a választásom, mert ez talán egy kissé kevésbé ismert alkotása, amelyet azonban nem érdemes kihagyni. A film egy apa visszaemlékezése, elsőre teljesen kiszínezettnek tűnő történet, amelyben talán több az igazság, mint azt hinnénk.

anagyhal.jpg

+1 Jégvarázs 2 (2019)

Kissé kilóg a sorból, hiszen animációról van szó, mégis szeretném kiemelni, mert valóban szép megoldásokkal találkozhatunk benne. Nem túl gyakori, hogy egy rajzfilm (pláne Disney) ilyen letisztult és művészi képi világot tárjon elénk, remélem ez egy új divathullám kezdete. Szülőként hiszek abban, hogy az ehhez hasonló alkotások hozzájárulnak a későbbiekben a jó vizuális érzék kialakulásához.

jegvarazs.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, szeretettel várunk facebook csoportunkba is. Ha még több inspirációt szeretnél, kövess minket instagramon (@kattanjki) és használd a #kattanjki hashtaget.

Havas-Nagy Noémi

_rnz1654.jpg

5 éve dolgozom esküvői és családi fotósként. Mindig ügyelek arra, hogy a fotózás a munka mellett hobbiként is megmaradjon, ezért rendszeresen "örömfotózok". Kedvenc témáim saját kislányaim, akikről születésük óta már rengeteg képet készítettem. Azt hiszem a stílusomat leginkább az ellenfények, az erős kontrasztok és a földszínek jellemzik.
www.veledszep.hu
www.instagram.com/veledszep

A bejegyzés trackback címe:

https://kattanjki.blog.hu/api/trackback/id/tr9615808384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Mi ez az egész?

A fotózás terápia: kikapcsol, feltölt, inspirál, az alkotás örömét adja. Hiszünk benne, hogy így lehet újra és újra “kikattanni”. Azért fogtunk össze több fotós anyukával és indítottuk el ezt az oldalt, hogy a lelkesedésünkből, tapasztalatunkból nektek is átadjunk, és inspiráljunk titeket, hogy fényképezzetek.

Csatlakozz hozzánk! Kövess minket Instagramon (@kattanjki), használd a #kattanjki hashtaget, lépj be bátran a Facebook csoportunkba!

Friss topikok

süti beállítások módosítása