Családi hangulatvideó készítése – 2. rész: Összeáll a kép

Az első részben egy kedvcsinálót és néhány tippet olvashattatok arról, hogyan tudtok hangulatos kis momentumokat megörökíteni a hétköznapjaitokból mozgókép formájában. Most pedig kitérünk arra is, hogyan érdemes feldolgozni ezeket a nyersanyagokat és létrehozni egy kész, kerek, pár perces kisfilmet.

Elővágás

Sokféle vágó program létezik, az alapfunkciókat kielégítőktők a bonyolultabb, effektekkel és különféle lehetőségekkel rendelkezőkig. A Premier Pro vagy a Final Cut nagyon profi eszközök, de én ezeknek a használatát csak akkor javaslom, ha komolyan érdekel a téma és szeretnél elmerülni benne, mert használatuk megtanulása sok időt és gyakorlást igényel. Ha tényleg csak az otthoni videóanyagok összefűzésére szeretnéd használni, akkor tökéletesen megfelel egy ingyenes vágóprogram is, mint például az OpenShot vagy a Windows Movie Maker.

Először is „pakold be” az elkészült nyersanyagot a programba és készíts egy elővágást. Csak azokat a részeket hagyd meg, ami tényleg jól sikerült. Olyan ez, mint a képeknél a válogatás. A meghagyott snittek legyenek minimum 4-5 másodpercesek, mert ennél rövidebb már kevés ahhoz, hogy felfogjuk, mi is történik. Kivéve persze, ha lassítunk rajta, ami nagyon jól mutat bizonyos jeleneteknél, de azért vigyázzunk, hogy ne essünk túlzásokba. Hogy mennyire vagyunk képesek belassítani a videónkat, az attól függ, hány fps-ben rögzítettük.

Zene és hangok

A jó zene kiválasztása nagyjából olyan fontos a videó esetében, mint mondjuk a színek beállítása a képeken. Néha még a gyakorlottabbaknak is sok ideig tart megtalálni a megfelelő zenét, néha tovább, mint a teljes vágás, de érdemes rászánni az időt. Gondold át, mi az a hangulat, amit fel szeretnél idézni ezzel a kisfilmmel? Milyen érzést keltsen majd azokban, akik megnézik? Boldogságot? Önfeledt vidámságot? Meghatottságot? Hogyan viselkednek a szereplők? Milyen érzelmeket lehet látni rajtuk? Ha ezeket a kérdéseket megválaszoltad, akkor nagyjából kezd körvonalazódni benned, hogy milyen műfajú és stílusú zenét szeretnél választani.

Rövid videók alá megfelelőek lehetnek az úgynevezett royalty free zenék is. Előnyük az ingyenességen kívül, hogy sok kis ismétlődő részből állnak, így könnyen vághatóak. Ilyeneket találhatunk például a Free Music Archive vagy a Bensound oldalakon.

Nem csak zenét rakhatunk a videónk alá, de érdemes lehet a felvételek eredeti hangját is megőrizni néhány esetben, vagy akár külön felvett hanganyagokat belefűzni kis történetünkbe. A kamera nincs mindig kéznél, de a telefon igen, és már azzal is elég jó minőségben vehetünk föl hangokat, ami szerintem egy nagyon jó eszköze az emlékmegőrzésnek. Amikor a lányaim valami aranyosat mondanak vagy énekelnek, mindig egyből nyúlok a hangrögzítőért és megkérem, ismételjék el. Ezeket az összegyűjtött anyagokat később fel lehet használni a kisfilmekhez.

Végső vágás

Amint van néhány lehetséges zenénk, játsszuk le őket, miközben az elővágott snittjeinket nézzük. Így könnyű lesz kiválasztani, melyik az igazi. Én általában azokat a zenéket szeretem videók alá használni, aminek van egy „íve”. Egy bevezetővel indulnak, majd fokozatosan emelik a hangulatot egyfajta „katarzis” élményig. A vágást pedig ehhez igazítom. Az első néhány snitt bemutatja a témát, a következő rész jobban kifejti azt, majd emelkedett hangulat következik, végül pedig a lezárás – erre elegendő egyetlen jelenet. Nem kell időrendben lennie az eseményeknek, de úgy kell hatnia, mintha nagyjából erről lenne szó. Például az én videómban a pittypangszedés esetében: sétál, odamegy, leszedi, elfújja. Keverjük a távolabbi és közeli felvételeket, a különféle nézőpontokat. Nagyon jól mutat, ha hasonlóképpen felvett snitteket rakunk egymás mellé, mint például a pitypang és a virágszirmok elfújása.

veledszep_200510161801.jpg

Figyeljünk a zenére! Ha a zenei ütemekre és váltásokra helyezzük a vágási pontokat, akkor a filmünk együtt mozog majd a zenével és a vágás nem szakítja meg zavaróan a látványt. Ha van a zenében 1-1 különleges rész, keressünk hozzáillő videót. A mozgások gyorsasága legyen összhangban a zene ritmusával. Nem is gondoltuk volna, de az ének vagy táncórán tanultakat most végre hasznosíthatjuk ;)

Két snitt között alkalmazhatunk áttűnést, de ne essünk túlzásba. Amennyiben a vágást kellőképpen a zenéhez igazítjuk, a váltás maga a zenei taktus, ezért áttűnésre csak akkor lesz szükségünk, ha ezzel valamit speciálisan ki akarunk fejezni.

Utómunka

Ha kész van a megvágott videónk és úgy érezzük, minden tökéletes és egységes egész, akkor már csak néhány utolsó simítás hiányzik ahhoz, hogy befejezzük a munkát. Ahogy a fotókat, úgy videót is szoktuk utómunkázni, színelni. Természetesen erre a célra is nagyon sokféle program áll rendelkezésünkre, ezek közül én egy olyat javasolnék, ami valószínűleg nem ismeretlen számotokra, ez pedig a Lightroom. Talán feltűnt már, hogy a Lightroomba bizony videókat is lehet importálni, habár nem ugyanúgy tudjuk őket szerkeszteni, mint a képeket, ugyanis a Develop mód videóknál nem működik. Kétféle lehetőségünk van: a Library módban a Quick Develop segítségével tehetünk rá presetet vagy készítünk a videó snittből egy képet, azt szerkesztjük, majd a végeredményt szinkronizáljuk a videónkkal. Egy kis segítségért katt ide.

Remélem, hasznos volt számotokra ez a cikk és kedvet kaptatok a videókészítéshez. Nagy örömömre szolgálna, ha láthatnám elkészült munkáitokat, ezért kérlek, használjátok a #kattanjki hashtaget, hogy megtaláljuk egymást!

Ha tetszett a blogposzt, gyere facebook csoportunkba és inspirálódj velünk, vagy kövess minket instagramon (@kattanjki) !

Havas-Nagy Noémi

_rnz1654.jpg

5 éve dolgozom esküvői és családi fotósként. Mindig ügyelek arra, hogy a fotózás a munka mellett hobbiként is megmaradjon, ezért rendszeresen "örömfotózok". Kedvenc témáim saját kislányaim, akikről születésük óta már rengeteg képet készítettem. Azt hiszem a stílusomat leginkább az ellenfények, az erős kontrasztok és a földszínek jellemzik.
www.veledszep.hu
www.instagram.com/veledszep

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kattanjki.blog.hu/api/trackback/id/tr7016001818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Mi ez az egész?

A fotózás terápia: kikapcsol, feltölt, inspirál, az alkotás örömét adja. Hiszünk benne, hogy így lehet újra és újra “kikattanni”. Azért fogtunk össze több fotós anyukával és indítottuk el ezt az oldalt, hogy a lelkesedésünkből, tapasztalatunkból nektek is átadjunk, és inspiráljunk titeket, hogy fényképezzetek.

Csatlakozz hozzánk! Kövess minket Instagramon (@kattanjki), használd a #kattanjki hashtaget, lépj be bátran a Facebook csoportunkba!

Friss topikok

süti beállítások módosítása