Mi az az imposztor-szindróma és hogyan érinti a fotósokat?

Az imposztor-szindróma gyakran érinti azokat az embereket, akiknek problémájuk van az önbizalommal. Tapasztalatból beszélek, én is érintett vagyok a témában, ezért úgy gondolom, hogy fontos beszélni róla.

axxa2038-pano-edit.jpg

Tünetek:

- Kerüljük vagy bagatellizáljuk, ha dicséretet kapunk.

- Túlzottan érdekel minket mások véleménye.

- Kerüljük a hibázási lehetőségeket, gyakran bele sem kezdünk valamibe, ha azt nem tudjuk tökéletesen kivitelezni.

- Új munka vagy előléptetés elvállalásánál, esetleg vállalkozás indításánál hezitálunk.

- Szorongunk, ha valamilyen feladatot nem tudunk tökéletesen végrehajtani.

- Tovább ajánljuk a lehetőséget valaki másnak, ezáltal elveszítünk rengeteg lehetőséget.

- Előfordul, hogy kerüljük a felelősségvállalást.

- Nem merjük vállalni a saját ötleteinket, inkább másokra próbálunk hasonlítani.

- A szakmánkban, szerepkörünkben jó eredményeket érünk el, mégis sokszor megfordul a fejünkben, hogy mi lesz, ha kiderül, hogy mégsem értünk semmihez, hogy valójában imposztorok vagyunk.

A tünetek megjelenése, intenzitása változó lehet, de bizonyos élethelyzetekben felerősödhetnek. Pl. ha munkahelyet/szakmát váltunk, ha új környezetbe kerülünk, ha másokhoz hasonlítjuk magunkat.

Ilyen gondolataink lehetnek:

 „Nem is az én érdemem, csapatmunka volt!”

„Nem olyan nagy dolog, ezt bárki meg tudja csinálni!”

„Mit fognak hozzá szólni az emberek?”

„Azt fogják gondolni rólam, hogy...”

„Nem vagyok eléggé felkészült!”

„Más sokkal jobban meg tudná csinálni!”

„Majd tavasszal, nyáron...5 év múlva...”

„Majd valamikor egyszer belevágok...pl. vállalkozásba”

Kiket érint?

Nagy számban érint művelt, képzett, nagy tudású, jó munkahellyel rendelkező nőket, de a férfiak körében is gyakori. Azt olvastam egy a témával foglalkozó cikkben, hogy a Harvard diákjainak 2/3-át érinti ez a jelenség. Ezenkívül a vállalkozókat, közszereplőket, politikusokat, vezetőket is gyakran érint ez a probléma.

Az imposztor-szindróma és a perfekcionizmus

Az imposztor-szindróma szorosan összefügg a perfekcionizmussal, azaz a maximális tökéletességre való törekvéssel, ami szintén nagyban hátráltathat minket a munkánk és a fejlődésünk során. A perfekcionista ember gyakran halogat, vagy nem tudja elvégezni a feladatait időben, mivel mindig a tökéletességre törekszik, és sokszor elveszik a részletekben, ezért kifut az időből. Gyakran szorong, vagy fél attól, hogy nem elég jó, a tökéletest veszi a teljesítendő minimumnak, soha nem dicséri, nem jutalmazza meg magát, ha egy nagyobb dolgot véghez vitt.

Gyakran rugalmatlan is, nehezen tudja elfogadni, hogy egy adott feladatott több módon is meg lehet oldani. Soha nem elégedett az eredménnyel.

Persze nem csak rossz tulajdonságai vannak az ilyen típusú embereknek. Rengeteg olyan tulajdonsággal is rendelkeznek, amelyeknek nagy hasznát lehet venni akár fotósként is. A perfekcionista ember igényes, magas elvárásai vannak (magával szemben is), precíz, magas színvonalú munkát végez, egyre jobb akar lenni.

Hogyan birkózzunk meg ezzel fotósként?

A fotózáshoz, ill. a fotós vállalkozáshoz kapcsolódóan azt kell tudatosítanunk magunkban, hogy az ügyfeleink nem az abszolút tökéletes eredményt várják el tőlünk, hanem olyan színvonalas, stabil teljesítményt, aminek köszönhetően évek múlva is gyönyörködhetnek a képeinkben. Ha valami nem tökéletes az nem egyenlő a rosszal, én most már napi szinten azt mantrázom magamban, hogy az elég jó az ELÉG JÓ.

Ne hasonlítsuk magunkat másokhoz, csak arra figyeljünk, hogy magunkhoz képest mennyit fejlődtünk. Ne figyeljük folyamatosan a konkurenciát, a saját ötleteinket a saját tempónkban próbáljuk meg megvalósítani. Csak arra koncentráljunk, hogy ma jobbak legyünk az tegnapi önmagunknál. Erről szól a fejlődés.

 

Ha még több inspirációt szeretnél, kövesd @kattanjki instagram oldalunkat és szeretettel várunk facebook csoportunkba is. 

 

AKSZJONOVICS ALJONA

Akszjonovics Aljona vagyok, gyerekfotós és oktató. Már gyerekkorom óta érdekelt a fotózás, de csak évekkel később, a várandósságom idején döntöttem úgy, hogy belevágok. Szerettem volna, ha a kisfiamról nem csak mobillal készülnek fényképek, ezért 2016 őszén beiratkoztam egy kezdő fotós tanfolyamra. Életem legjobb döntése volt, hiszen azontúl, hogy a családi albumunk gyönrű képekkel gazdagodott, egy új hivatást is kaptam.

Boldog vagyok, hogy maradandót alkothatok és hogy örömet szerezhetek az ügyfeleimnek. Nagyon hamar vállalkozás lett a hobbiból, majd egyre több egyéni oktatással kapcsolatos megkeresés érkezett. 2019 tavaszától pedig a Nextfoto Baba- és gyerekfotós workshopjain oktatok, az Instagram oldalamon (@axxaphoto.kids) pedig rendszeresen osztok meg hasznos, fotózással és utómunkával kapcsolatos tartalmakat.


Fotó: Tassi Miklós

A bejegyzés trackback címe:

https://kattanjki.blog.hu/api/trackback/id/tr6315902746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

blogger_geist 2020.06.22. 09:29:12

Szia! Egy milyen ritkán boncolgatott, mégis milyen aktuális problémát ragadtál magadhoz! Örülök ennek a letisztult összefoglalónak!

axxaphoto.kids 2020.06.22. 12:25:17

@blogger_geist: Köszönöm szépen a visszajelzést, örülök, hogy hasznosnak találtad! :)

McKinney 2020.06.23. 11:03:24

Azokon túl amit írtál - alacsony önértékelés, saját teljesítménnyel elégedetlenség, stb. - az imposztor-szindromás konkrétan azt éli át tevékenysége közben, hogy ő egy csaló, egy kontár, aki éppen átveri azokat akiknek dolgozik, mert valójában nem ért ahhoz amit csinál. Ez egy szörnyű, folyamatos érzékelési állapot, amiben a legrosszabb, hogy a valóság épp az ellenkezője.
Az igazi csalóknak, trógereknek ugyanis pont hogy nincsenek ilyen gondjaik.
Egyszer egy barátomnak segítettem, villanyszerelő volt. Na akkor bohóckodjunk! mondta minden reggel munkakezdéskor. Röhögtem, azt hittem viccel. Később jöttem rá egyéb dolgokból, hogy tényleg értéktelennek tartja a munkáját. Pedig amúgy elég profi volt.

McKinney 2020.06.23. 11:11:34

hozzátartozik még a törtenethez, hogy az illető sosem lett vállalkozó, emiatt a problémája miatt mindig alkalmazott maradt. Az említett eset egy "maszekolás" során történt.

McKinney 2020.06.23. 11:26:45

Elnézést, hogy már megint írok, de nagyon megérintett a téma.
Szerintem ez a szindróma itt magyarorszagon gyökerezhet a múlt rendszerben, ahol az állam mindenkinek adott állást, de sokszor nem tartozott hozzá értékteremtő tevékenység. Sokan megélték, hogy értelmetlen, amit csinálnak a munkahelyen. Aki viszont vállalkozni próbált, vagy lázadásából munkanélküli lett, azokat kegyetlenül üldözték. Ez az elnyomottsági mentalitás továbbadódhatott több generáción át.

Kataphotoz 2020.06.26. 09:30:09

@McKinney: milyen érdekes nézőpont, sosem gondoltam így bele, de nagyon tetszik az elgondolás, látok benne rációt! Meg egyébként a munka világától elrugaszkodva is lehet benne egy nagy adag transzgenerációs cucc - rengeteg frusztrációt "kapunk" régebbről, amely kifejeződhet abban, hogy egyrészt szívesen vezetjük át másokra a saját frusztrációnkat, másrészt rettegünk, hogy valaki céltáblájába meg mi magunk kerülünk be. Bátorság kell ahhoz, hogy az ember vállalja önmagát (akár fotós, akár villanyszerelő, akár bármi), annyi szent.

axxaphoto.kids 2020.06.26. 09:35:25

@McKinney: Igen, ez abszolút így igaz! Nagyon sok tehetséges ember bele sem kezd valami egyedi, egyéni dologba. És ennek valóban gyökerezhet ott az oka, hogy Magyarországon (de pl. Oroszországban is) üldözték azokat, akik kilógtak a sorból, akik nem azt csinálták, amit kellett. Erről az imposztor-szindróma kapcsán olvastam egy orosz cikket, amiben pont ezt fejtegették. Köszi a tartalmas kommenteket! :)

Mi ez az egész?

A fotózás terápia: kikapcsol, feltölt, inspirál, az alkotás örömét adja. Hiszünk benne, hogy így lehet újra és újra “kikattanni”. Azért fogtunk össze több fotós anyukával és indítottuk el ezt az oldalt, hogy a lelkesedésünkből, tapasztalatunkból nektek is átadjunk, és inspiráljunk titeket, hogy fényképezzetek.

Csatlakozz hozzánk! Kövess minket Instagramon (@kattanjki), használd a #kattanjki hashtaget, lépj be bátran a Facebook csoportunkba!

Friss topikok

süti beállítások módosítása