Te hiszel ezekben a fotós mítoszokban? (VIDEÓ)
Te hiszel ezekben a fotós mítoszokban? (VIDEÓ)

dreamworldphotohu-fotos-mitoszok.png

Vannak közkeletű mítoszok, ha úgy tetszik axiómák a "profi fotózásról". Ebben a videóban ezekről mondom el a véleményemet. A sokat hallott állítások a következők:

  • "A profik csak manuális módban fotóznak"
  • "A profik csak nyers képeket készítenek"
  • "A profik csak kézzel szerkesztenek" 

Te mit gondolsz a témáról? Írd meg kommentben!

  • 0:22 "A profik csak manuális módban fotóznak"
  • 1:57 "A profik csak nyers képeket készítenek"
  • 3:26 ...
Fedezzük fel a lakhelyünk környékét!
Fedezzük fel a lakhelyünk környékét!

A sok komolyabb téma után végre egy könnyedebb témát vállaltam be. Úgy gondolom, hasznos lesz ez a cikk azoknak, akik állandóan gondban vannak, hogy hol fotózzanak, vagy éppen idejük, kedvük nincs hegyeket mászni, és kilométereket utazni.

Ha nyitott szemmel járunk a lakhelyünk környékén, könnyen találhatunk kellemes kis zugokat, amikről első pillantásra nem is feltétlenül gondolnánk, hogy fotogén helyszínek lehetnének.

Én úgy gondolom – és ebben ...

5+1 fotó fölülnézetből
5+1 fotó fölülnézetből

A legutóbbi kihívásban arra buzdítottalak titeket, hogy próbáljátok meg néha a dolgokat más nézőpontból is megszemlélni, például felülről, mert ilyenkor meglepő és érdekes lehet a végeredmény. Nem mindenki fára mászott, volt aki a kanapéig merészkedett, más az autója csomagtartóját használta ilyen célra. Szerintem szuper képek születtek és remélem értékes tapasztalatokkal gazdagodtatok - nem csak a fára mászással, de a fotózással kapcsolatban is ;)

117339173_3255910247818226_6802793191227012774_o.jpg

...
Az év, amikor minden nap fotóztam
Az év, amikor minden nap fotóztam

2016 utolsó napján összegeztem az évet: a magánéletemben rengeteg pozitív eseménnyel, lelkes tervezgetéssel teltek el a napok. A fotózásban viszont nem teljesedtem ki úgy, mint számítottam, hiába dolgoztam addigra teljesen ebben a szakmában, valahogy ez a sok izgalmas életesemény, mint a költözés vagy az esküvő, elvitte a fókuszt a fotózásról. Nem fektettem energiát a fejlődésre, rutinszerűvé vált, és nem igazán hozott lázba egy-egy új feladat.

A munkákat ...

Teljes utómunka folyamat egy kattintással? (Szinte) lehetséges! (VIDEÓ)
Teljes utómunka folyamat egy kattintással? (Szinte) lehetséges! (VIDEÓ)

dreamworldphotohu-dwp-workflow-photoshop-ps-action.jpg

Szeretnéd profi módon meggyorsítani a teljes utómunka folyamatodat? Ebben a videóban megmutatom, hogy hogyan készíthetsz magadnak egy olyan Photoshop actiont, ami pontosan erre való. Az actionök abban segítenek, hogy ne kelljen ugyanazokat a lépéseket újra és újra végrehajtanod minden képnél.

A lépésekről - pl. egy új réteg létrehozásáról - tulajdonképpen egy “felvételt” készítesz, amit utána másik képeken “lejátszhatsz”, és így egyetlen ...

"Hogyan lehet saját fotós stílusom?" Találd meg az utadat!
"Hogyan lehet saját fotós stílusom?" Találd meg az utadat!

Neked is van olyan fotós, akinek azonnal felismered a munkáját akkor is, ha éppen nem látod mellette a nevét? Persze, hiszen vannak olyan jellemző stílusjegyek, amelyek azonnal árulkodnak. De mi lehet ennek az egységes stílusnak a titka és te hogyan érheted el, hogy neked is legyen ilyen? Ez most egy kicsit személyesebb bejegyzés lesz tőlem, ami - szakmai ártalomként - nyomokban egy kis marketing tanácsadást is tartalmaz.

Mielőtt a stílusról beszélnénk, először is ...

Így készült: fotózás a gánti bauxitbányában és képszerkesztés a Lightroom segítségével (VIDEÓ)
Így készült: fotózás a gánti bauxitbányában és képszerkesztés a Lightroom segítségével (VIDEÓ)

dreamworldphotohu-gyerekfotozas-kepszerkesztes-retus-lightroom.jpg

A gánti bauxitbánya egy fantasztikus fotóhelyszín, tudtam, hogy egyszer a kislányommal is szeretnék ott fotózni. Ebben a videóban részletesen elmesélem, hogy hogyan készítettem ezt a képet, mire figyeltem a helyszín és fények használatánál, milyen felszerelést használtam és hogyan állítottam be a gépemet. Ezután pedig megmutatom, hogy hogyan szerkesztem meg a képet lépésről lépésre Lightroomban, illetve adok egy-két tippet a színelmélet gyakorlatba való ...

Egy fotónapló(zás) tapasztalatai
Egy fotónapló(zás) tapasztalatai

Néhány évvel ezelőtt ismerkedtem meg a fotónaplózással és azóta is bármikor szívesen belevetem magam. Az emlékőrzés egy része lehet, ha fotónaplót készítünk. Ezt akár előre el is tervezhetitek, ha tudjátok, hogy sok olyan esemény lesz a közeljövőben, amit szívesen megörökítenétek, vagy lehet spontán módon is elkezdeni és minden napban keresni valamit, ami inspirál. Nem köt semmi, magunk szabjuk a határokat. Kimondottan jól tud esni, amikor már ...

Legyen példaképünk a fotózásban (is)!
Legyen példaképünk a fotózásban (is)!

Nagyon fontosnak tartom, hogy a mai, digitális világban beszéljünk arról, hogy miért fontos, hogy legyen példaképünk a fotózásban (is). Ha tudatosan választunk magunknak példaképet, rengeteget tanulhatunk azzal, hogy elemezzük a képeket, majd megpróbálunk hasonlót alkotni.

De hát ez másolás! – Gondolhatjátok most sokan magatokban. Igen, valóban, ez másolás. De miért baj ez? Ha kicsit jobban belegondolunk, a gyerekeink hogyan tanulnak? Minket utánoznak, majd ...

Az örök kérdés: Milyen fényképezőgépet válasszak? (VIDEÓ)
Az örök kérdés: Milyen fényképezőgépet válasszak? (VIDEÓ)

eamworldphotohu-gepvalasztas-kezdokent.jpg

A "Neked milyen géped van?" mellett a másik leggyakoribb kérdés, hogy "És én milyen fényképezőgépet válasszak?" Erre persze legfeljebb az lehet a jó válasz, hogy "attól függ". Ebben a videóban azokat a szempontokat veszem sorra, amiket érdemes átgondolni mielőtt fényképezőgépet vásárolsz.

Sőt ilyen döntés előtt érdemes még egyet visszalépni. Talán eretnek gondolatnak hangzik egy fotóstól, de szerintem nincsen szüksége mindenkinek ...

Mi ez az egész?

A fotózás terápia: kikapcsol, feltölt, inspirál, az alkotás örömét adja. Hiszünk benne, hogy így lehet újra és újra “kikattanni”. Azért fogtunk össze több fotós anyukával és indítottuk el ezt az oldalt, hogy a lelkesedésünkből, tapasztalatunkból nektek is átadjunk, és inspiráljunk titeket, hogy fényképezzetek.

Csatlakozz hozzánk! Kövess minket Instagramon (@kattanjki), használd a #kattanjki hashtaget, lépj be bátran a Facebook csoportunkba!

Friss topikok